Kuulumisia eduskunnasta vko 39/2023

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Erikoisen lämmin viikko pitää sisällään mielenkiintoisia asioita, mm. tapaamisia niin kotimaassa kuin naapurissakin.

Maanantaina me Pohjois-Savon kansanedustajat tapasimme Puijolan Setlementin väkeä Kuopiossa. Vapaan sivistystyön merkitystä yhteiskunnassa ei saa väheksyä ja siksi hallituksen kaavailemat leikkaukset tuntuvat erityisen pahoilta. Monelle ihmiselle kansalaisopistot ja niiden kurssitarjonta tuovat elämään kaivattua oppia, ihmissuhteita ja virkistystä. Valtiontuki on pitänyt kurssien hinnat kohtuullisella tasolla, mutta jos kaavaillut leikkaukset toteutuvat voivat ne nousta jatkossa jopa 2,5 kertaisiksi. Jos tämä toteutuu, niin moni pienituloinen joutuu miettimään onko enää varaa osallistua.

Tiistain ja keskiviikon olimme puolustusvaliokunnan matkalla Tallinnassa. Valiokunta tapasi Viron parlamentin Riigikogun puolustusvaliokunnan ja Viron puolustusvoimien komentajan, kenraali Martin Heremin sekä vierailimme Naton kyberpuolustuksen osaamiskeskuksessa CCDCOE:ssa ja Viron puolustusvoimien Tapan jalkaväkirykmentissä. Todella mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä vierailuja kaikki.

Keskiviikkona eduskunta äänesti vammaispalvelulain voimaantulon siirtämisestä. Eduskunta hyväksyi lain voimaantulon lykkäämisestä äänin 92-75. Lykkäämistä koskeva lakiesitys on ollut käsiteltävänä perustuslakivaliokunnassa sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joka piti mietinnössään lykkäämistä perusteltuna. Näitä ratkaisuja en voi mitenkään hyväksyä.

Hallitus antoi vuoden 2023 toisen lisätalousarvion eduskunnalle 21.9. Lisätalousarvioesityksessä määrärahatarve vähenee 216 miljoonaa euroa ja varsinaiset tulot lisääntyvät 31 miljoonaa euroa. Eduskunta kävi asiasta lähetekeskustelun keskiviikkona. Keskustelun päätteeksi asia lähetettiin valtiovarainvaliokuntaan, joka laatii siitä mietinnön. Tähän siis palataan syksyn aikana.

Torstaina eduskuntatyön lisäksi illansuussa kokoonnuimme SDP:n Savo-Karjalan piirin kutsumina virtuaalisesti keskustelemaan aiheesta ”Miten hallitusohjelma iskee sinuun?” Pidin oman puheenvuoroni aiheesta hyvinvointialueiden ja kuntien taloudelliset ja toiminnalliset haasteet. Sain osallistujilta paljon kommentteja ja kuulumisia koko vaalipiirin alueelta ja vien ne omalta osaltani eteenpäin.

Tänään perjantaina olen seuraillut lukuisien lintuaurojen menoa kohti etelää, siltäkin osin syksy etenee. Oikein hyvää viikonloppua ja pidetään yhteyttä.

Tuula Väätäinen