Kuulumisia eduskunnasta vko 6/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Saavuin pakkasen saattelemana Helsinkiin aloittamaan uuden istuntokauden täällä eduskunnassa. Tähän viikkoon on mahtunut niin virallisia tilaisuuksia, mutta myös paljon selvitettävää ja mukavia yllättäviä kohtaamisia.

Meillä oli tiistaina heti kärkeen ryhmämme järjestäytymiskokous ja valitsimme ryhmän johtoon saman kolmikon kuin viime vuonnakin, eli Tytti Tuppuraisen puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajiksi Kim Bergin ja Piritta Rantasen.

Ryhmämme kävi vilkkaan keskustelun tulevasta puhemiehistön valinnasta ja päädyimme siihen, ettemme voi äänestää perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa jatkamaan puhemiehenä. Kyse ei ollut kritiikistä perussuomalaisia kohtaan vaan siitä, että katsoimme Halla-ahon henkilönä epäsopivaksi tähän tärkeään tehtävään. Päätöksen taustalla ei ollut presidentinvaalit tai muut syyt, vaan ainoastaan eduskuntatyöhön liittyvät seikat. Päätös ei ollut helppo, mutta emme voineet enää ummistaa silmiämme puhemiehen arvon vastaiselle käytökselle.

Keskiviikkona presidentti Niinistö avasi viimeisen kerran valtiopäivät vakavilla viesteillä liittyen talous- ja turvallisuusasioihin. Toivoisin, että nämä sanat kuultaisiin myös hallituksen pöydän ympärillä ja pääsisimme oikeasti neuvottelemaan ja sopimaan, niin kuin vuosikymmenet on tehty. Tilanne, jossa ay-liikkeen on käytettävä kovinta asettaan, lakkoa, ei helpota tilannetta, mutta ne ovat nyt välttämätön keino pyrkiä herättelemään hallitusta. Puheenjohtajamme Antti teki alkuviikosta hienon avauksen ulkopuolisen sovittelijan nimittämisestä tilanteen ratkaisemiseksi. Toistaiseksi tähän ehdotukseen ei ole tartuttu.

Sain pyynnön Pekka Haaviston kampanjatoimistolta saapua keskiviikkoiltana MTV:n presidenttitenttiin yleisöksi. Oli kyllä mieleenpainuva tilaisuus ja sain tavata erilaisia ihmisiä ja käydä hyviä keskusteluja. Ehdokaskin pärjäsi hyvin.

Torstaina ryhmämme nosti kyselytunnilla esille valtion talouden. Totesimme, että hallituksen talouspolitiikalta on pudonnut pohja. Esimerkiksi kyselytunnin ensimmäisen kysymyksen esittänyt puheenjohtajamme Antti Lindtman sanoi, että työllisyys on laskussa ja velkaantuminen kasvussa ja kysyi kehysriihessä päätettävistä lisäleikkauksista ja veronkorotuksista. Teimme myös lisäkysymyksen eläkkeistä ja mahdollisesti niihin kohdistuvista leikkauspaineista.

Keskustelussa nousi esiin myös työmarkkinatilanne, mikä ei näytä helpottamisen merkkejä. Ihmetyttää hallituksen ylimielinen asenne tilanteen ratkaisemiseksi.

Vilkasta keskustelua herätti myös puolustusministeri Häkkäsen lausunnot reserviläisten vähenemisestä ja siihen reagoimisesta. Ministeri pahoitteli lausuntojaan, mutta olen sitä mieltä, että ministerin kannattaisi miettiä etukäteen mitä sanoo, sillä ministerin puhe tulkitaan usein tekoina.

Illalla kokoustimme puolueen mielenterveystyöryhmän kanssa, valmistellen puolueen kantoja mielenterveysasioihin. Ryhmää vetää kanssani uusi kansanedustaja Pinja Perholehto Hyvinkäältä. Meillä on hyvin asiantunteva ja innokas ryhmä ja uskon että saamme uusia avauksia aiheeseen liittyen.

Viikonlopusta tulee jännittävä, presidentinvaalien toinen kierros ratkeaa ja sunnuntaina tiedämme, kuka johtaa Suomea seuraavat 6 vuotta. Itse toivon, että hän olisi Pekka Haavisto. Kisasta tulee tutkimusten mukaan tiukka. Käytäthän sinäkin äänioikeuttasi.

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen