Arvoisa lukija
Kyllä on ollut tuulinen ja muutenkin syksyinen viikko. Toivottavasti olette selvinneet ilman myskytuhoja tai sähkökatkoja. Täällä pääkaupungissa on lehti vielä suurimmaksi osaksi puussa ja meri on poikkeuksellisen lämmin. Lappiin on satanut jo ensilumi. Syksy etenee eri puolella Suomea niin eri aikaan.
Maanantaina olleen aluevaltuuston kokouksen jälkeen lensin jo Helsinkiin, sillä illalla alkoi Espoon Hanasaaressa perinteinen Ruotsin ja Suomen puolustusvaliokuntien yhteiskokous, joka jatkui tiistaille. Keskustelunaiheina oli mm. maiden välinen puolustusyhteistyö sekä NATO-asiat.
Tiistain täysistunnossa eduskunta keskusteli hallituksen kauppa- ja kehityspolitiikasta sekä ulkopolitiikasta hyvin laajasti. Lähetekeskustelussa olivat valtioneuvoston kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteko (VNS 4/2024 vp) sekä esitys Suomen ja Ukrainan välisestä sopimuksesta mm. diplomaattisten työntekijöiden perheenjäsenten ansiotyöstä (HE 138/2024 vp). Yhteensä käytettiin 95 puheenvuoroa ja Ukrainaa koskevan keskustelun aikana esitti oppositio epäluottamusta sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Taviolle, että koko hallitukselle.
Tästä asiasta eduskunta äänesti keskiviikkona ja sekä Tavio, että hallitus nauttivat yhä eduskunnan luottamusta äänestyksen jälkeen. Tavio sai eduskunnan luottamuksen äänin 99-74 ja hallitus äänin 98-76.
Toinen lähetekeskustelu koski esitystä ulkomaalaislain muuttamisesta (HE 143/2024 vp). Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi mahdollisuuksia ottaa ulkomaalainen säilöön yleisen järjestyksen ja yleisen turvallisuuden vaarantamisen vuoksi. Samalla maahantulokieltoa koskeva sääntely uudistettaisiin. Lähetekeskustelun jälkeen asia lähetettiin hallintovaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunnan on annettava lausunto.
Tiistaina eduskunnassa oli vierailulla itäisen Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät, jotka tapasivat niin kansanedustajia kuin ryhmien avustajia ja asiantuntijoita. Taloushuolet ja toimintojen muutospaineet olivat mm. keskustelujen aiheena hallituksen leikkausten ja aikuiskoulutustuen lakkauttamisen seurauksena.
Tunnelma sähköistyi keskiviikkona, kun eduskunta kävi täysistunnossa lähetekeskustelun hallituksen esityksestä työriitojen sovittelusta (HE 146/2024 vp). Esitys perustuu hallituksen hallitusohjelmaan. Hallituksen tavoitteena on vahvistaa vientivetoista työmarkkinamallia Suomen pitkän tähtäimen kilpailukyvyn lisäämiseksi.
Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi sovittelijan velvoitteesta huomioida sovittelutoimessaan kansantalouden ja työmarkkinoiden toimivuuden kannalta kestävä palkanmuodostus. Työriitalakiin ehdotetaan lisättäväksi yleisluontoinen säännös, jolla täsmennetään lain tasolla sovittelutoimessa noudatettua tarkoituksenmukaisuus- ja kohtuusharkintaa kansantalouden kokonaisedun, palkanmuodostuksen ja työmarkkinoiden toimivuuden turvaamiseksi. Näiden periaatteiden puitteissa sovittelija ohjaa työriidan osapuolia kustannuskilpailukyvyn ja työllisyyden kannalta kestäviin ratkaisuihin.
Käytännössä julkisen sektorin usein naisvaltaisten alojen työntekijät jäisivät tämän lain nojalla ”palkkakuoppaan” koska eivät voisi saada parempia palkankorotuksia kuin vientialojen työntekijät. Valtakunnansovittelijan mahdollisuudet oikeaan ja reiluun sovitteluun olisi tämän lain nojalla olemattomat. Keskustelun jälkeen asia lähetettiin työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunnan on annettava lausunto. Julkinen keskustelu varmasti jatkuu ja hyvä niin, mutta me emme tyytyneet vain keskustelemaan, vaan ryhmämme päätti esittää hallitukselle epäluottamuslausetta. Koko opposition yhteinen välikysymys palkkatasa-arvosta esitettiin julkisesti perjantaina.
Torstain kyselytunnilla oli myös hyvin ajankohtainen ja tärkeä aihe, nimittäin hallituksen sosiaali- ja terveyspolitiikka. Keskustelu alkoi meidän ryhmämme tamperelaisen edustajan Ilmari Nurmisen kysymyksellä. ”Hyvinvointialueilla on aloitettu lukuisia yt-neuvotteluja. Te leikkaatte hoitotakuusta ja vaikeutatte ihmisten hoitoon pääsyä. Vanhuspalveluita heikennetään, lääkärikäynnit kallistuvat, sairaaloita suljetaan, ja rahaa sekä tekijät siirretään yksityiseen terveydenhuoltoon. […] Ministeri Juuso, miksi vaikeutatte ihmisten hoitoon pääsyä?” Tämä herätti kipakan keskustelun.
Vasemmistoliiton kysymys koski vesilaitoksia ja niiden omistusta nyt ja jatkossa. Hyvin tärkeä kysymys sekin. Molemmista aiheista voi lukea alla olevasta linkistä lisää.
Jos viikko alkoi yhteistyöllä Ruotsin puolustusvaliokunnan kanssa, niin viikko loppui tapaamiseen Viron vastaavan valiokunnan vierailuun Suomessa tänään perjantaina.
Eduskunnan viikko kilpistyi välikysymykseen, jonka esitteli Imatralainen kollegani Niina Malm. Tähän palataan ensi tiistaina kun ministeri Satonen vastaa kysymykseen.
Tänään perjantaina eduskunnassa vietettiin myös tyttöjen päivää kakkukahvien merkeissä. Tyttöjen asema maailmassa, erityisesti kriisialueilla on huolestuttava, mutta onneksi on myös positiivista kehitystä monessa maassa, silti on vielä paljon tehtävää.
Pidetään yhteyttä
Tuula Väätäinen
Jaa tämä artikkeli