Kuulumisia eduskunnasta vko 11/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Tällä viikolla lensin Helsinkiin jo poikkeuksellisesti maanantaina, sillä työmatka pohjoiseen alkoi aikaisin tiistaiaamuna. Meistä kansanedustajista koostuva ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan seurantaryhmä vieraili Lapissa alkuviikon. Ryhmämme seurasi Naton Nordic Response 24 -harjoitusta Enontekiöllä, perehtyi Maavoimien ja Ilmavoimien toimintaan sekä tutustui jääkäriprikaatiin Sodankylässä ja Lapin lennostoon Rovaniemellä. Sodankylässä vierailukohteena oli myös geofysiikan observatorio. En ole ennen vastaavassa suuroperaatiossa ollut, joten paljon oli todella mielenkiintoista ja opettavaista. Matka antoi hyvää pohjaa valmisteilla oleviin tärkeisiin selontekoihin, sillä ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko tulee eduskuntaan keväällä 2024. Puolustusselonteko annetaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon jälkeen.

Lähes saman tien, kun palasimme takaisin etelään, jatkoin matkaa Belgiaan Brysseliin loppuviikoksi Puolustusministeriön Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan matkalle. Olemme päässeet tutustumaan NATOn edustustoon ja sen toimintaan, sekä Suomen EU edustustoon. Ajankohtaisia aiheita on riittänyt.

Vaikka en kotimaan eduskunnan työskentelyyn tällä viikolla ole pystynyt fyysisesti osallistumaan, niin ajattelin kuitenkin niistä muutaman sanan kirjoittaa.

Tällä viikolla eduskunnan lähetekeskustelussa oli tiistaina hallituksen esitys laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta. En pystynyt täältä keskusteluun osallistumaan, mutta kommentein olin kovasti mukana monin eri tavoin.

Hallituksen esityksessä ehdotettiin muutettavaksi työttömyysturvalakia, työttömyysturvalain muuttamisesta annettua lakia, työvoimapalveluiden järjestämisestä annettua lakia, julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettua lakia sekä työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annettua lakia.  Muutokset koskisivat ansiopäivärahan määrää, palkansaajan työssäoloehdon kertymistä sekä kuntien velvollisuutta järjestää kuntoutus-, koulutus- tai työntekomahdollisuus eräille työttömille työnhakijoille.

Esityksessä ehdotetaan, että ansiopäivärahan määrää porrastettaisiin niin, että ansiopäiväraha alenisi työttömyyden pitkittyessä. Ansiopäivärahaa alennettaisiin ensimmäisen kerran, kun työttömyyspäivärahaa on maksettu 40 työttömyyspäivältä ja toisen kerran, kun sitä on maksettu 170 työttömyyspäivältä. Ansiopäiväraha alenisi 40 päivän kohdalla 20 prosenttia ja 170 päivän kohdalla 25 prosenttia alkuperäisestä ansiopäivärahasta. Ryhmämme oli tehnyt laskelmia siitä, että nämä ja muut sosiaalipuolen leikkaukset vaikuttaisivat lapsiperheiden asemaan ja tulokset olivat erittäin huolestuttavia. Pahimmillaan leikkaukset kaksi lapsisessa perheessä olisivat satoja euroja kuukaudessa. Asia on niin tärkeä, että lähetekeskustelua jatkettiin vielä keskiviikkona ja pitkään.

Samaan aikaan Euroopan neuvoston kokouksessa Strasbourgissa useat mepit eri maista käyttivät aika rapsakoita puheenvuoroja Suomen tilanteesta ja haastoivat paikalla ollutta pääministeri Orpoa vastaamaan. Ja aivan aiheesta, sillä äärioikeistolaisten voimien nousu on suuri uhka koko Euroopassa, ei vain meillä Suomessa. Heidän ajamansa leikkauspolitiikka yhdessä maltillisen oikeiston kanssa hirvittää.

Torstain eduskunnan suullisella kyselytunnilla väiteltiin ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta. Oppositio nosti esiin sen, kuinka hallituksen aiheuttama työmarkkinakaaos jatkuu, eikä loppua näy. Oppositiosta myös kysyttiin, miten hallitus aikoo ratkaista jumiutuneen tilanteen. Me vaadimme puheenvuoroissamme pääministeriltä johtajuutta ja vastuuta sekä neuvottelujen aloittamista tilanteen ratkaisemiseksi. 

Lauantaina minä palaan kotiin mualimalta. On mielenkiintoista katsoa maailmaa eri näkövinkkeleistä ja oppia uusia asioita, mutta kyllä kotiin paluu on parasta. Päästä omaan arkeen läheisten kanssa. Hyvää viikonvaihdetta sinulle.

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen