Kuulumisia eduskunnasta vko 16/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Tätä työviikkoa täällä eduskunnassa on hallinnut hallituksen kehysriihiesitys ja aivan aiheesta, sillä niin paljon siinä on sulateltavaa. Esityksen suorat ratkaisut on helppo hahmottaa, mutta esityksessä on paljon välillisiä seurauksia, että niitä pitää selvitellä ja analysoida tarkemmin ajan kanssa. Mutta sen voi jo sanoa, että Itä-Suomi kyllä unohdettiin täysin tässä kehysriihessä. Meille ei tästä riihikuivasta reikäleivästä jäänyt käteen kuin reikä.

Keskiviikkona täysistunnossa kävimme ajankohtaiskeskustelun koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta. Keskustelu käytiin keskustelualoitteen pohjalta, jota oli valmisteltu useissa eri puolueiden ryhmissä. Aloitteessa muistutettiin koulurauhan tärkeydestä ja todettiin, että jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oltava koulussa hyvä olla ilman pelkoa kiusatuksi tai syrjityksi tulemisesta. ”Eduskunnassa meillä on tämän aiheen osalta yhteinen tahtotila. Turvattomasta koulumaailmasta ei saa tulla uusi normaali. Syrjään jääminen, häirintä tai väkivalta eivät yksinkertaisesti kuulu kouluihin. Me haluamme lähettää suomalaisiin koteihin ja kouluihin selkeän viestin siitä, että me päättäjät teemme kaikkemme, jotta tämä kehitys nyt katkaistaan.” Keskustelu oli tärkeä osoitus siitä, että huoli on yhteinen eikä poliittinen syyttely vie asiaa eteenpäin.

Illansuussa kävimme hyödyllisen keskustelun YLE:ssä tiedonvälityksen hybridiuhkista. Eipä olisi tullut mieleeni eduskuntaurani alkuaikoina, että tällaiseenkin keskusteluun joskus päätyisin. Nyt hyvin ajankohtainen ja ehkä pelottavakin asia, johon on varauduttava.

Torstaina ryhmämme kysyi Eduskunnan suullisella kyselytunnilla sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin​kohdistuvista leikkauksista. Painotimme perustason palveluiden vahvistamisen tärkeyttä: Kun apua saa ajoissa, säästyy myös rahaa, varsinkin erikoissairaanhoidon puolella. Totesimme, että ”kovimmin hallituksen leikkaukset osuvat meille kaikille yhteisiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin”.

Nyt kun hallitus on päättänyt heikentää perusterveydenhuoltoa pidentämällä hoitoon pääsyä, niin lääkäriaikaa voi joutua jatkossa odottamaan kolmekin kuukautta, siis aivan liian pitkään. Jos panostaisimme oikeasti perusterveydenhuoltoon, voisimme aidosti siirtää terveydenhuollon painotusta perustasolle ja ennaltaehkäisyyn. Hallituksen päätös vaikeuttaa entisestään hoitoon pääsyä, ei säästä vaan lisää kustannuksia, totesi puheenvuoron pitäjä kollega Lotta Hamari.

Esitimme myös huolemme sairaalapalveluiden supistamisesta yöpäivystysten osalta. Meidän alueellamme tämä koskee sekä Varkauden että Iisalmen sairaaloita. Otimme alueen muiden demariedustajien kanssa tähän julkisesti kantaa ja esitimme suuren huolemme palveluiden saatavuuden merkittävästä vähenemisestä, ja sitä kautta potilasturvallisuuden heikkenemisestä.

Saisi lumen tulo jo loppua. Oikeaa kevättä odotellessa

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen