Kuulumisia eduskunnasta vko 15/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Kevääseen kuuluu keikkuvat kelit, välillä sataa ja välillä paistaa. Samanlaista on ollut tällä viikolla myös eduskunnassa. Vähän on tullut luntakin tupaan.

Tiistaina eduskuntaryhmämme vieraili Suomen yrittäjien luona ja saimme paljon tietoa siitä miten erilaiset ja eri kokoiset yritykset Suomessa voivat ja mitä he toivoisivat politiikan päätöksiltä. Olimme monista päämääristä samaa mieltä, mutta keinoista vain osasta. Vuoropuhelua on kuitenkin tärkeää käydä, ettei synny liikaa blokkiajattelua ja turhia kärjistyksiä. Politiikan tekeminen on yhteistyötä ja kompromissien sietämistä.

Keskiviikkona sain osallistua puolustusvaliokunnan edustajana pyöreän pöydän tilaisuuteen aiheena ”NATO-maanpuolustusvelvollisuuden kehittäminen ja kokonaisturvallisuus Suomessa” Kuulimme hyvät alustukset aiheesta ja kävimme mielenkiintoisen keskustelun niiden pohjalta. Tilaisuuden järjesti Suomen naiset, rauha ja turvallisuus verkosto, joten tilaisuudessa naisnäkökulma tuli hyvin esiin.

Torstain kyselytunnin aiheena ryhmällämme oli eläkkeet ja niihin mahdollisesti kohdistuvat leikkaukset. Yhteydenottoja tämän asian tiimoilta on tullut erityisen paljon, enkä yhtään ihmettele, sillä niin ristiriitaista viestiä nykyhallituksen ministerit ovat julkisuudessa antaneet. ”Onko takki kääntynyt? Hallitusohjelma lupasi, että eläkkeisiin ei kosketa, ja samaa olemme kuulleet hallituksen piiristä tähän päivään asti todettavan. Mutta arvoisa ministeri Purra: ovatko saksenne nyt iskemässä vanhuuseläkkeeseemme eli työeläkkeisiin”, edustajakollega Kiljunen kysyi.

Valitettavasti pääministeri Orpo ei osallistunut kyselytunnille, vaan jouduimme tyytymään valtiovarainministeri Purran vastauksiin, joissa saksien napse kuului. Tulevasta kehysriihestä saamme tarkemmat tiedot siitä miten leikkaukset toteutetaan, hän totesi lopuksi. SDP:n linja on selkeä, eläkkeistä ei saa leikata.

Kyselytunnin päätteeksi SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt kysyivät yhteisessä välikysymyksessään keskussairaaloiden tulevaisuudesta ja siitä, miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa. Taustalla on hallituksen tekemä sairaalaverkkoselvitys, joka on karmeaa luettavaa keskussairaaloiden tulevaisuudesta, erityisesti Itä-Suomen osalta. Perustelut ja kustannuslaskelmat ontuvat suuresti mahdollisten ratkaisujen vaikutuksista. Epäilemme ettei vaikutusarviointeja maakuntien osalta ole tehty tai ne on tehty kiireessä huonosti.

Illalla kokoustimme vielä puolueen mielenterveystyöryhmän kanssa ja pohdimme puolueen tulevia linjoja siitä, miten edistää poliittisilla päätöksillä mielenterveyttä tässä maassa. Työ etenee hyvää vauhtia.

Kirjoitin tällä viikolla kolumnin liittyen alkoholilainsäädännön muutoksiin ja niihin liittyviin seurauksiin Savon Sanomiin ja Karjalaiseen. Kolumni löytyy Blogista.

Tänään perjantaina eduskunnan täytti nuoret ysiluokkalaiset ympäri Suomen, kun yli 300 valittua oppilasta opettajineen pääsivät tutustumaan eduskuntaan ja sen työhön. Tämä Nuorten parlamentti myös televisioitiin. Tätä tiedotustyötä tehdään eduskunnassa jatkuvasti, mutta erityisesti keväisin, jolloin toukokuun vierailuajat eduskuntaan on varattu pelkästään lapsi- ja nuorisoryhmille. Heitä käy silloin kylässä kymmeniä tuhansia. Toivottavasti myös meidän alueemme koulut käyttävät tämän mahdollisuuden hyväkseen.

Aurinkoista viikonloppua

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen