Työuupumus vaatii yhteisiä toimia

Ajankohtaista

Näin syksyn edetessä ja pimeän ajan lisääntyessä moni meistä kokee halua käpertyä sohvan nurkkaan. Mikään ei oikein kiinnosta, väsyttää ja alakulokin vaivaa. Töissä asiat etenevät tahmeasti ja kavereiden aktiivisuus vähän ärsyttää. Ei kannata olla huolissaan, tämä on normaalia kausivaihtelua ihmisen elämässä, paitsi jos tämä jatkuu pitkään ja muuttuu uupumukseksi.

Työuupumus on kuitenkin monelle totisinta totta. Se ei mene pelkän kausivaihtelun piikkiin. Viime viikolla julkaistiin Työterveyslaitoksen ja Tampereen yliopiston yhteinen selvitys ja toimenpideohjelma työuupumuksesta ja sen ennaltaehkäisystä sekä hoidosta. Selvitys toteutettiin kymmenessä Euroopan maassa, joten tulokset eivät ole vain meitä suomalaisia koskevia. Tulokset olivat kuitenkin hyvin samansuuntaisia, joten työhön ja jaksamiseen liittyvät haasteet ovat tänä päivänä maailmanlaajuisia. Työuupumukseen liittyvät käytännöt ovat eri maissa hyvin vaihtelevia, mutta tarve asian ratkaisemiseksi on yhteinen. Esimerkiksi Italiassa ja Latviassa työuupumus luokitellaan ammattitaudiksi, ja Ruotsissa lisäksi sairaudeksi.

Kun työntekijä uupuu, se ei ole pelkästään henkilön oma asia, vaan se koskee koko työyhteisöä. Siksi lisäongelmia asian hoitoon tuo usein eri toimijoiden välinen heikko koordinointi ja tiedonkulku. Riskinä on, että työuupumus uusiutuu. Saksassa on käytössä asteittainen työhön paluun malli, jossa työtunteja lisätään vähitellen kuntoutuksen tai sairauspoissaolon jälkeen. Suomessakin olisi välttämätöntä, että työhön paluuta tuettaisiin paremmin ja sitä seurattaisiin pidemmällä aikavälillä. Lisäksi on tärkeää pohtia, miten otamme psykososiaaliset riskitekijät yhtä vakavasti huomioon kuin työn fyysiset kuormitustekijät. Samalla on tärkeää muistaa, että meillä on olemassa työuupumuksen hoitoon toimivia rakenteita, kuten kuntoutuskurssit ja työterveyshuolto, niitä on hyödynnettävä paremmin.

Työpaikat ovat asian ratkomisessa ja työuupumuksen ennaltaehkäisyssä avainasemassa, sillä työuupumus on lähtökohtaisesti työperäistä. Työn arjessa tarvitaan toimia, jotta ihmisiä ei hoideta pitkillä sairauslomilla ja ilman, että tehdään parannuksia työoloihin. Toimet tarkoittavat esimerkiksi työuupumuksen mahdollisimman varhaista tunnistamista ja käsittelyä, esihenkilöiden kouluttamista, psykososiaalisten tekijöiden huomioimista ja paremman yhteistyön rakentamista.

Työuupumuksen ennaltaehkäisyssä keskeistä on myös parantaa työpaikkojen valmiuksia tunnistaa ja käsitellä työuupumusta. On tärkeää kehittää terveydenhuollon osaamista, yhtenäistää työuupumuksen diagnoosikoodien käyttöä ja laatia kansallinen hoitosuositus. Työuupumus on Suomessa merkittävä kansanterveydellinen ja sosiaali-, terveys- ja työpoliittinen sekä elämänlaatua koskeva ongelma, jonka korjaamiseksi tarvitaan monitahoisia toimia.

Tuula Väätäinen

kansanedustaja SDP Kuopiosta

Kolumni julkaistu Savon Sanomissa 16.10.2024