
Arvoisa lukija
Työviikkoni – ei tosin eduskuntatyön osalta – alkoi mukavasti maanantaina Kuopiossa, kun tapasin minulle Savon Yrittäjistä nimetyn nimikkoyrittäjän, Jenni Kärkkäisen, jalkaterveyden yrityksestä Beauty Härkönen. Hän toimii myös Savon Nuorten Yrittäjien puheenjohtajana. Oli ilo kuulla, että hänen yritystoimintansa on käynnistynyt hyvin. Saa nähdä, millaiseksi yhteistyömme vielä muodostuu!
Eduskuntatyön suurimmat aiheet tällä viikolla olivat totisemmat: hallitukselle jo kolmas tänä vuonna esitetty välikysymys sekä Gazan tilanne.
Keskustan, Sdp:n ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättivät tiistaina hallitukselle välikysymyksen ennätyksellisestä velkaantumisesta. Katsomme, että hallitus on selkeästi pettänyt tärkeimmän äänestäjilleen antamansa lupauksen pysäyttää velkaantuminen. Hallituspuolueet lietsoivat ennen vaaleja lähes paniikkimielialaa mässäilemällä valtion velkaantumisella, mutta hallitukseen päästyään nämä samat puolueet ovat päätöksillään vain lisänneet Suomen velkataakkaa ja siinä ohessa pyrkineet kutistamaan hyvinvointivaltiota leikkaamalla heikommassa asemassa olevilta, vaikka tällä hallituksella ei ole ollut vastassaan pandemiaa tai mukautumista Venäjän hyökkäyssodan välittömiin seurauksiin.
Velkaantumiskysymys ja talouspolitiikka ovat olleet erityisen voimakkaasti esillä hallituksen julkistettua puoliväliriihessä tekemänsä päätökset, joiden mukaan valtion velkaantuminen pahenee edelleen rankoista leikkauksista huolimatta, mutta hyvätuloisille painottuvia veronkevennyksiä tehdään silti.
Aihe puhutti tiistaina myös salissa, kun käsiteltiin hallituksen vuosikertomusta vuodelta 2024. Hallitus puhuu kasvutoimista, mutta tähän mennessä Suomessa on menetetty jo kymmeniä tuhansia työpaikkoja sen epäonnistuneen talous- ja työllisyyspolitiikan seurauksena. Esimerkiksi rakennusalan kriisiin ei reagoitu ajoissa. Hallituksen tekemät leikkaukset johtavat tuloerojen kasvuun maassamme ja leikkaukset uhkaavat kasaantua samoille ihmisille, koska se ei ole teettänyt leikkaustensa vaikutuksista kokonaisarviota. Koulutusleikkaukset pahentavat työvoimapulaa ja maahanmuuton kiristykset jarruttavat työperäistä maahanmuuttoa.
Ajankohtaiskeskustelu Gazan sodasta käytiin torstaina, mutta aiheen tiimoilta on tullut kansanedustajille jopa satoja yhteydenottoja. Jo hyvissä ajoin ennen keskustelun alkua Eduskuntatalon edustalle kerääntyi arviolta satoja mielenosoittajia. Keskustelu alkoi itse asiassa jo kyselytunnilla, sillä päätimme ottaa saman teeman myös kyselytuntikysymyksemme aiheeksi.
Israel on jo parin kuukauden ajan rajoittanut humanitaarisen avun toimittamista Gazaan ja maanantaina se ilmoitti aikovansa ottaa koko Gazan kaistan haltuunsa ja pakkosiirtävänsä gazalaiset kolmansiin maihin. Nälän käyttäminen aseena katsotaan sotarikokseksi, kuten myös väestön pakkosiirrot.
Ulkoasiainvaliokunnan sosialidemokraattien ryhmä julkaisi torstaina tiedotteen, jossa vaadimme, että Suomi tunnustaa Palestiinan. Katsomme, että humanitaarisen kriisin takia on tärkeää toimia nopeasti. SDP:n näkemys on, että kahden valtion malli on ratkaisu Israelin ja Palestiinan tilanteeseen.
Kyselytunnilla edustaja Antti Lindtman kysyi, onko Suomi valmis tunnustamaan Palestiinan kesäkuussa New Yorkissa järjestettävän kokouksen yhteydessä mahdollisesti yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Jos useampi maa tunnustaa Palestiinan, lisää se toivottavasti painetta myös Israelille lopettaa käynnissä oleva kansanmurha. Selkeää vastausta puheenjohtajan kysymykseen ei saatu tälläkään kertaa. On hämmentävää, että hallituksen linja asian suhteen on eripurainen. Hallituksen ulkopoliittinen linja on hajallaan, kun kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset kieltäytyvät tukemasta Palestiinan tunnustamista.
Valitsin viikkotiedotteeseen kuvan Arvo Siikamäen veistoksesta Keskustelu tulevaisuudesta, joka sijaitsee yhdellä Eduskuntatalon sisäpihoista. Teos muistuttaa minusta keskustelun tarpeellisuudesta rauhan ja tulevaisuuden rakentamiseksi.
Terveisin
Tuula Väätäinen
PS. Jos olet karavaanari, tapaamme varmaankin Kuopion Musiikkikeskuksessa huomenna lauantaina 24.5. SF-Caravan ry:n liittokokouksessa, jossa pidän puheen noin klo 15.
Jaa tämä artikkeli