Kuulumisia eduskunnasta vko 20/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Nyt se lämpö lopulta saapui koko maahan ja luonto alkaa vihertää. Täällä etelässä on ollut ihan hellettä muutamana päivänä.

Alkuviikon olin Maanpuolustustiedotuksen (MTS) matkalla Ruotsissa, Folk och Försvarin vuosittain järjestämässä konferenssissa. Teemana tänä vuonna oli Pohjoismaiden puolustuksellinen yhteistyö. Vierailimme mm. Saabin tehtailla, jossa saimme selvitystä Gripen sotilaskoneiden kehityksestä ja tutkimuksesta. Kävimme myös Flygvapen museumissa, jossa oli esillä Ruotsin lentoala historian siipien havinasta tähän päivään. Mielenkiintoisia paikkoja molemmat. Esitin konferenssin lopuksi kutsun saapua ensi vuonna Kuopioon. Myös meillä on paljon mielenkiintoista esiteltävää pohjoismaisille kollegoille.

Samaan aikaan Eduskunta keskusteli Keskustan ja Liike Nytin tekemästä välikysymyksestä, jonka aiheena oli ”hallituksen Suomea näivettävä talouspolitiikka”. Välikysymyksessä kysyttiin muun muassa, miten hallitus palauttaa luottamuksen Suomeen ja vahvistaa Suomen talouskasvua. Eduskunta keskusteli aiheesta yli seitsemän tunnin ajan, ja keskustelussa käytettiin 167​​ puheenvuoroa. Hallituksen luottamuksesta äänestettiin tänään perjantaina, tuloksella 93 – 71 eli hallituksen luottamus jatkuu täällä eduskunnassa.  

Torstaina kyselytunnilla SD ryhmämme kysyi hoitotakuusta. Kysyjänä kollega Ville Merinen.  Hän kertoi läheisestään, joka oli alkanut kärsiä vatsakivuista. Syiden selvittely venyi, mutta lopulta läheiseltä löytyi syöpä. 

”Nyt hallitus kuitenkin rajaa hoitotakuun jopa kolmeen kuukauteen. Voimme jokainen tässä salissa kuvitella itsemme kolme kuukautta jatkuvassa epävarmuudessa pohtimassa oireita ja niiden syitä. En toivo sitä kenellekään. Arvoisa sosiaali- ja terveysministeri Juuso! Mitä te vastaatte nyt monelle kansalaiselle, jotka parhaillaan pohtivat, pääsevätkö jatkossa ajoissa lääkärille ja saavatko hoitoa ennen kuin ongelmat pahenevat? kysyi Merinen.

Eduskunnan täysistunto käsitteli torstaina myös hallituksen esitystä aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lakkauttamisesta. Käsittelyn pohjana oli työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö. Kuten jo aiemmin olen teille kirjoittanut, niin tämä esitys on ollut yksi hulluimmista esityksistä, mitä tämä hallitus on tehnyt. Ei säästöjä, mutta suuria ongelmia jatkokoulutukseen ja ihmisten työssäjaksamiseen.

EU-vaalityö kiihtyy ympäri Suomen. Nämä EU vaalit ovat tärkeimmät kuin koskaan aiemmin. Laitaoikeiston nousu ja politiikan polarisoituminen, liian kärkevät puheenvuorot ja jopa suoranainen väkivalta ympäri Eurooppaa on järkyttänyt meitä kaikkia. Tämä tilanne pitää saada loppumaan. Euroopan unioni luotiin toisen maailmansodan jälkeen vakauttamaan Eurooppaa ja vahvistamaan demokraattista päätöksentekoa. Nyt näiden arvojen puolustajia tarvitaan enemmän kuin koskaan. Siksi meitä tarvitaan vaalikentillä ja äänestämässä runsain joukoin.

Aurinkoista viikonloppua. Pidetään yhteyttä.

Tuula Väätäinen