Kuulumisia eduskunnasta vko 23/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Tämä työviikko on ollut hieman edellistä rauhallisempi tapaamisten osalta, jotka ovat vähentyneet kesän myötä.  Mutta kun samaan aikaan pöydällä on tärkeitä ja isoja asioita jonoksi asti, niin onneksi kalenteri nyt vähän joustaa. Viimeisillä eduskuntaviikoilla ennen istuntotaukoa meillä on käsittelyssä isoja turvallisuuteen ja puolustukseen liittyviä asioita, kuten Euroopan puolustusteollinen strategia ja siihen liittyvä puolustusteollisuusohjelma, ns. rajalaki ja NATO yhteistyöhön liittyvä puolustusyhteistyösopimus DCA, muutaman mainitakseni.

Eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelun hallituksen esityksestä Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyösopimuksen hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi.

Puolustusyhteistyösopimus DCA syventää Suomen ja Yhdysvaltojen välistä tiivistä yhteistyötä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alalla. Sopimus sääntelee mahdollisuutta Yhdysvaltojen sotilaalliseen läsnäoloon Suomessa kaikissa turvallisuustilanteissa. Keskustelu jatkui turvallisuusteemoissa ja puheenvuoroja pidettiin esimerkiksi pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuudesta ja valtioiden tuomiovallasta. Vilkkaan lähetekeskustelun jälkeen asia lähetettiin ulkoasiainvaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunta, lakivaliokunta ja puolustusvaliokunta antavat lausunnot. Tähän palaamme myöhemmin.

Samaisessa täysistunnossa käytiin myös lähetekeskustelu hallituksen esityksestä arvonlisäverolain muuttamisesta (HE 61/2024​) joista tehtiin kaksi epäluottamusesitystä hallitukselle. Epäluottamusesityksistä äänestettiin täysistunnossa keskiviikkona. Ratkaisevassa​​​​​ toisessa äänestyksessä hallitus sai eduskunnan luottamuksen jälleen kerran kansanedustaja Joona Räsäsen (sd.) epäluottamusehdotusta vastaan äänin 103–​80​​.

Tällä viikolla suuri valiokunta, puolustusvaliokunta ja talousvaliokunta keskustelivat julkisessa kuulemisessa Euroopan puolustusteollisuuden kehittämisestä. Eduskunta käsittelee Euroopan puolustusteollista strategiaa (E 52/2023) ja puolustusteollisuusohjelmaa valtioneuvoston selvitysten pohjalta lähiaikoina.

Valiokunnat kuulivat asiantuntijoina Euroopan komission, puolustusministeriön sekä Puolustus- ja ilmailuteollisuus PIA ry:n edustajia. Kysyimme asiantuntijoilta mm.  mahdollisesta puolustusteollisuuskomissaarin tehtävästä, eurooppalaisten tuottajien asemasta kansallisissa hankinnoissa, huoltovarmuussääntelystä, puolustusteollisuuden teknologiainnovaatioista talouden vahvistajina sekä puolustusteollisuuden hyötyjen jakautumisesta Euroopan suurten ja pienten tuottajamaiden kesken. Hyvin avaava keskustelu.

Keskiviikkona eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen alkoholilain muuttamisesta​. Lakimuutoksen myötä vähittäiskaupoissa saa nyt myydä 5,6–8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.​​ Prosenttiraja on aiemmin ollut 5,5.

Alkoholilain muutosten puolesta äänesti 102 edustajaa ja sitä vastaan 80 edustajaa.  Eihän tämä hyvä päätös ollut.

Keskiviikkona eduskunta keskusteli välikysymyksestä, jonka aiheena oli hallituksen luonto- ja ilmastopolitiikka. Sosiaalidemokraattien, vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät jättivät yhteisen välikysymyksen perjantaina 17. toukokuuta. Välikysymyksessä kysyttiin muun muassa, onko koko hallitus sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä ja saavuttamaan Suomen 2035 hiilineutraaliustavoitteen. Keskustelimme aiheesta lähes kahdeksan tunnin ajan ja keskustelussa käytettiin 177 puheenvuoroa. Keskustelu keskeytettiin ja sitä jatkettiin vielä torstaina pitkälle iltaan heti kyselytunnin jälkeen. Hallitukselle esitettiin keskustelussa epäluottamuslause, joten eduskunta äänesti perjantaina​ hallituksen luottamuksesta taas kerran. Eduskunnan luottamus ei horjunut taaskaan.

Lisää kyselytunnista ja sen aiheista voit lukea alla olevasta linkistä.

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/KyselytunnillakeskusteltiinleikkauspaatoksistajaEUvaikuttamisesta.aspx

Eduskuntaryhmämme päätti viime viikon kokouksessaan pitää seuraavan ryhmäkokouksen poikkeuksellisesti ulkona Helsingin Narinkkatorilla, jossa eri puolueet kampanjoivat EU-vaalien parissa. Olimme lähes koko eduskuntaryhmä tekemässä vaalityön viime rutistuksen SDP:n vaalikontilla. Nyt on jännät paikat, sillä laskelmien mukaan meillä demareilla on mahdollisuus jopa neljään paikkaan EU-parlamentissa. Eli nyt kaikki äänestämään ja ottakaa kaverit ja kylän miehet mukaan. Ei anneta tämän mahdollisuuden mennä ohi. Meillä on hienoja ehdokkaita, joista jokainen löytää varmasti omansa.

Jännittävää viikonloppua

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen