
Arvoisa lukija
Hallitus on järjestään heikentänyt kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa sekä mm. lakkauttanut asumisoikeusasuntojen rakentamisen ja leikannut erityisryhmien investointiavustuksen eli esimerkiksi opiskelijoiden, ikäihmisten ja vammaisten erityistarpeisiin vastaavien asuntojen rakentamiseen käytettävän avustuksen reiluun kymmenesosaan vuoden 2023 avustuksesta. Ensiasuntojen ostajilta poistettiin varainsiirtoverovapaus ja tätä pääministeri Orpo lupasi paikata asuntosäästöjärjestelmän eli nk. asp-lain uudistamisella.
Asp-lakia koskevaa mietintöä käsiteltiin tiistaina. Ympäristövaliokunnan demariryhmä kritisoi uudistusta kunnianhimottomaksi, sillä esimerkiksi asp-lainan omarahoitusosuutta ei laskettu 10 prosentista 5 prosenttiin, vaikka puoliväliriihessä päätettiin samaan aikaan muiden asuntolainojen lainakaton nostamisesta 90 prosentista 95 prosenttiin. On vaikea nähdä, miten tämä uudistus käytännössä helpottaa etenkään nuorten ensiasunnon ostajien asemaa.
Samana iltana rovaniemeläinen edustajamme Johanna Ojala-Niemelä järjesti keskustelutilaisuuden lyhytaikaisesta asuntovuokrauksesta Kansalaisinfossa. Hallituksen on määrä antaa lyhytvuokrauksen selkeyttämisestä esitys, jolla annettaisiin kunnille paremmat työkalut puuttua ongelmalliseen lyhytvuokraukseen. Laajamittainen lyhytvuokraus on noussut erityisesti Rovaniemellä näkemyksiä voimakkaasti jakavaksi aiheeksi, mutta ilmiö on kasvanut kaikkialla Suomessa, myös Kuopiossa. Lyhytvuokraus voi vähentää pitkäaikaisten vuokra-asuntojen tarjontaa ja nostaa vuokratasoa, mutta toisaalta lyhytvuokraus on tarpeellinen lisä majoituskapasiteettiin esimerkiksi tapahtumien yhteydessä.
Suomen ja Ruotsin sosialidemokraatit ilmoittivat tiistaina yhteisen turvallisuuskomitean perustamisesta. Toimella on tarkoitus syventää ja tiivistää maiden tekemää yhteistyötä turvallisuuden saralla sekä yhdessä vahvistaa maiden asemaa Euroopassa. Puolueestamme kommentoidaan harvakseltaan ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä niiden luonteen vuoksi, mutta nämä teemat ovat puolueessa jatkuvasti pöydällä. Niistä käydään aktiivista keskustelua sekä eduskuntaryhmässä että puolueen työryhmissä.
Keskiviikkona salissa käytiin lähetekeskustelu edustajamme Niina Malmin jättämästä Keskuskauppakamaria koskevasta lakialoitteesta. Aloitteella halutaan siirtää Keskuskauppakamarin lakisääteiset tehtävät viranomaisille, koska julkisia tehtäviä hoitava yhdistys on viime vuosina muuttunut avoimesti poliittista agendaa ajavaksi ajatuspajaksi, vaikkei sen pitäisi olla puoluepoliittisesti sitoutunut.
Demariryhmä katsoi välttämättömäksi jatkaa keskustelua hallituksen puoliväliriihestä vielä torstain kyselytunnilla. Hallituksen puoliväliriihi on yksi suuri puhallus, sillä riihessä päätetyt kaikkein rikkaimpia palvelut veronkevennykset tehdään lisäämällä valtiovelkaa. Hallitus ei näytä olevan millänsäkään siitä epäoikeudenmukaisuudesta, että ministerin tulotasolla oleville tehdään satakertainen veronkevennys verrattuna tavalliseen palkansaajaan, mutta sen on todella vaikea yrittää selittää, miten nämä kevennykset rahoitetaan ennätyksellisellä velanotolla.
Torstaina eduskunnassa järjestettiin Ukrainan lapset -konferenssi. Jo sodan ensimmäisenä vuonna Ukrainasta kadonneita lapsia rekisteröitiin lähes 20 000. Venäjän hyökkäyssodalla on tuhoisat seuraukset Ukrainan lapsille, sillä lapsia kaapataan Venäjälle tai miehitetyille alueille, käännytetään ja pakkoadoptoidaan. Konferenssin tarkoitus on vahvistaa kansainvälisen yhteisön vastuuta palauttaa, puolustaa, suojella ja auttaa Ukrainan lapsia.
Sunnuntaina vietetään kaatuneiden muistopäivää. Kaatuneiden muiston kunnioittamisen ohella meidän on pidettävä mielessä pyrkimys rauhaan. Viimeksi tiistaina Pohjoismaat ja Baltian maat julistivat tukevansa Ukrainaa ja vaatimalla täydellistä, ehdotonta ja välitöntä 30 vuorokauden tulitaukoa, joka avaisi tien Venäjän hyökkäyssodan päättymiseen. Me sosialidemokraatit olemme vaatineet myös Palestiinan tunnustamista.
On ehkä hankala virittäytyä rauhan ajatukseen, kun konfliktit ovat näinkin lähellä ja puolustusbudjetin kasvattaminen tuntuu olevan vähäisiä asioita, joista olemme kaikki samaa mieltä. Sotaisa retoriikka vaikuttaa myös ajatteluumme, joten on entistä tärkeämpää muistaa aika ajoin myös pysähtyä ja antaa rauhalle tilaa.
Terveisin
Tuula Väätäinen
Jaa tämä artikkeli