Kuulumisia eduskunnasta vko 12/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Viime viikon reissut on nyt tehty ja kotimaahan palattu. Oli erittäin antoisat matkat ja monta asiaa viisaampana palasin tähän työviikkoon.

Tiistaina valiokuntatyön välissä kävimme puolustusvaliokunnan kanssa lounaalla presidentti Aleksander Stubbin luona presidentinlinnassa. On hyvä tutustua lähemmin ja pitää tiivistä yhteyttä puolin ja toisin, kuten edellisenkin presidentin kanssa. Tarjoilut olivat maistuvat ja seura ystävällistä.

Samana päivänä eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin välikysymyksestä, jonka mukaan hallituksen politiikka on alueellisesti syrjivää. Keskustan eduskuntaryhmä ja Liike Nyt -eduskuntaryhmä jättivät välikysymyksen 6.3.2024. Eduskunta keskusteli aiheesta yli kahdeksan tunnin ajan, ja keskustelussa käytettiin kaikkiaan 203 puheenvuoroa. Niissä käsiteltiin mm. Itä- ja Pohjois-Suomen ​​tilannetta, Turun tunnin juna -hanketta, teiden kuntoa ​ja terveyspalveluiden alueellista kattavuutta.  Myös meidän SD- ryhmämme esitti aiheesta hyviä puheenvuoroja ja esitti, ettei hallitus nauti tässäkään asiassa ryhmämme luottamusta.

Päivään mahtui vielä keskustelua rajaturvallisuudesta oman ryhmämme kesken, mutta ymmärrätte varmaan, jos en tästä nyt enempää kirjoita. Palaamme tähän myöhemmin.

Keskiviikkona työpäivän päätteeksi, oli Pohjois-Savon liitto järjestänyt pari oikein mukavaa ja samalla hyödyllistä tapaamista. Ensin oli savolainen kirjailijailta, jossa vierailevana tähtenä oli Finlandia palkinnon saanut Kuopiolainen Sirpa Kähkönen. Upea kirjailija, joka on hienosti kuvannut teoksissaan Pohjois-Savon ihmisten arkea useilta vuosikymmeniltä. Tämän jälkeen me alueen kansanedustajat tapasimme Pohjois-Savon maakuntaliiton väkeä alueen edunvalvonnan merkeissä.

Torstain kyselytunnin pääaiheena olivat pienituloisiin kohdistuvat leikkaukset. Kyselytunnin ensimmäisen puheenvuoron käytti kollega Pia Viitanen Tampereelta.

”Ministeri Purra! Ennen vaaleja te sanoitte, että pienituloisilta leikkaaminen ei teille käy. Nyt me olemme nähneet, miten kävi. 1.4. astuvat voimaan historiallisen suuret leikkaukset pienituloisille.”

Valtiovarainministeri Riikka Purra vastasi, että kun tehdään vaikeita leikkauksia, ne kohdistuvat yksilöihin. Ministeri Purra korosti, että hallitus on sitoutunut korjaamaan julkisen talouden tilaa ja tekemään vielä lisää toimia. Hänen mukaansa leikkaukset ovat välttämättömiä. Tässä olen Purran kanssa samaa mieltä, mutta leikkaukset eivät todellakaan kohdistu nyt oikeudenmukaisesti, kun ne kohdistuvat pienituloisiin, erityisesti lapsiin ja nuoriin.

Edustaja Viitanen jatkoi kritisoimalla sitä, miten ministeri Purra on esiintynyt​​​sosiaalisessa mediassa.  

”Miltähän ihmisestä tuntuu, jolta leikataan, kun valtiovarainministeri hyvin iloisesti heiluttelee saksia ja leikkuulautoja? Te vitsailette, ministeri, nyt asioilla, jotka kurjistavat satojen tuhansien ihmisten päivittäistä elämää. Vitsailu on ennenkuulumatonta, ja se on julmaa. Ministeri Purra, minun on pakko kysyä: milloin lopetatte ihmisten hädälle vitsailun ja naureskelun? Tämä ei ole ministerin arvovallalle sopivaa. Oletteko tästä samaa mieltä?” edustaja Viitanen tiedusteli. 

Kyselytunnin päätteeksi äänestettiin taas nykyisen hallituksen luottamuksesta.  ​Välikysymys hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta (VK 2/2024 vp) käsiteltiin loppuun torstain 21.3. täysistunnossa. Ratkaisevassa äänestyksessä hallitus sai luottamuksen edustaja Kurvisen (kesk) epäluottamusehdotusta vastaan äänin 94–​82.

Illalla kokoonnuimme vielä Kuntatalolle, jonne Kuntaliiton johto oli kutsunut SDP:n eduskuntaryhmän vieraaksi keskustelemaan kuntien tilanteesta ja yhteistyöstä.

Perjantaina meillä on täysistunnossa lähetekeskustelussa vanhusasiavaltuutetun kertomus vuodelta 2024, jonka käsittelyä jatketaan valiokunnissa. Erityisellä mielenkiinnolla odotan tätä kertomusta ja sen jatkokäsittelyä.

Tämä työviikko loppuu lauantaina olevaan tilaisuuteen Kuopiossa. Menen Tukipilari-yhdistyksen tilaisuuteen kertomaan hyvinvointialueen asioista järjestöjen näkökulmasta.

Ensi viikolla on täällä eduskunnassa istuntotaukoviikko, joten seuraavat kuulumiset saatte viikolla 14.

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen