Kuulumisia eduskunnasta vko 7/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Tämä työviikko alkoi Iisalmesta. Tapasin ensin eläkkeensaajien väkeä. Meillä oli keskustelun aiheena turvallisuus, maan ulkoinen ja sisäinen. Tämä on tärkeää keskustelua, joka on nyt noussut aiheeksi monissa piireissä. Toivottavasti pystyin omalta osaltani vastaamaan huolia aiheuttaviin kysymyksiin ja samalla sain arvokasta tietoa mitä alueen asukkailla on mielellä. Turvallisuus on meidän yhteinen asia.

Samalla kun Iisalmessa olin, niin annoin haastattelun radio Sandelssiin. Pohdimme vielä presidentinvaaleja ja ajankohtaisia poliittisia asioita. On hienoa, että meillä on aktiivinen paikallisradio, joka pyytää meitä kansanedustajiakin mukaan ohjelmiinsa.

Palkansaajaliikkeen lakot aiheuttivat monelle ongelmia tällä viikolla mm. liikkumisen suhteen ja sehän se lakkojen tavoite onkin, eli tässä tapauksessa saada maan hallitus ymmärtämään, ettei yksipuolisesti voida sanella miten asioita hoidetaan. Lakkoasetta on käytettävä silloin, kun mikään muu ei tehoa.

Eduskunnassa kävimme vilkkaan kolmetuntisen valtiopäivien avauskeskustelun tiistaina. Eduskunta keskusteli hallituksen politiikasta vuonna 2024 ja keskeisimmistä eduskunnalle annettavista hallituksen esityksistä. Opposition puheenvuoroissa arvosteltiin hallitusta siitä, että ”velkaantuminen ei ole loppumassa, ei pysähtymässä, ei edes hidastumassa”. Opposition mukaan ”loppumassa eivät ole vain rahat, vaan loppumassa on myös suomalaisten keskinäinen luottamus, pohjoismaista hyvinvointimalliamme koossa pitävä liima”.

Torstaina kyselytunnilla meidän ryhmämme kysyi kysymyksen aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta, tästä tuli kyselytunnin pääaihe. Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) kysyi työministeri Arto Satoselta (kok.) hallituksen esitykseen mm. tulleiden lausuntojen sisällöistä. Asiantuntijalausunnot lähes poikkeuksetta ovat suhtautuneet negatiivisesti esitykseen. Suoraa vastausta ei ministeriltä saatu, vaan perustelut olivat samat vanhat tutut jutut, toimenpiteen työllisyysvaikutukset ja valtiontalouden vaikea tilanne. Hallitus ei nyt ymmärrä, että tällä ratkaisulla vain pahennetaan työllisyys- ja taloustilannetta, ei paranneta, sekä kavennetaan ihmisten mahdollisuuksia jatkokouluttautua tai vaihtaa jopa ammattia. Asiantuntijoita kannattaisi tässäkin uskoa.

Kuntaliiton hallitus kokoontui tällä viikolla ja saimme aikamoisen kattauksen tietoa kuntien ja hyvinvointialueiden tilanteesta mm. taloudesta. Vahvasti näyttää siltä, että eri kuntien ja alueiden välillä erot kasvavat niin talouden kuin toiminnankin näkökulmista. Tämä suuntaus pitäisi saada katkaistua ja kuntatalous tasapainoon. Tämän korjaamiseksi vaaditaan niin valtion toimia kuin kuntia, maakuntia ja muitakin toimijoita. Yhteistyötä.

Tällä viikolla kirjoitin Viikko Pohjois-Karjala lehteen kolumnin aiheesta ”Mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta”. Juttu löytyy täältä sivuiltani.

Talvi näyttää meille nyt monet kasvonsa, kovin on vaihtelevat säät, mutta yksi on varmaa ja se on se, että kevät lähestyy. Lisääntyvä valo antaa toivoa.

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen