Kuulumisia eduskunnasta vko 8/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Varovasti on pitänyt liikkua kotimaisemissa, kun on ollut erityisen liukkaat kelit. Toivottavasti olette pysyneet pystyssä. Minä kuljin varovasti maanantaina kahdessa eri valtuuston kokouksessa ja ehdinpä tapaamaan myös paikallisia eläkeläisiä ja pysyin pystyssä. Onneksi Helsingissä kadut oli jo sulaneet.

Eduskunta keskusteli tiistaina sosialidemokraattien, vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmien tekemästä välikysymyksestä, joka koski työmarkkinoiden uudistamista ja tilannetta työmarkkinoilla.

Hallituksen puolesta välikysymykseen vastasi työministeri Arto Satonen (kok). Emme tulleet vakuuttuneiksi vastauksista, jotka sisälsivät samat hallituksen säästö- ja työllistymistavoitteet, ilman mitään muita perusteluita.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, puheenjohtajamme Antti Lindtman (sd.) puhui ministerin jälkeen. Lindtman sanoi, että välikysymyksen pääasiallisena tavoitteena on vedota hallitukseen, jotta se käynnistäisi aidot neuvottelut työmarkkinoiden kriisin ratkaisemiseksi.  Suomalaiset odottavat, että hallitus kuuntelee aidosti palkansaajia ja pyrkii reiluun ratkaisuun, jossa työmarkkinoiden joustot ja turva ovat tasapainossa.

”Nyt on aika sopia, ei sotia”, Lindtman sanoi esitettyään kuuden toimenpiteen listan, jolla tilanne hänen mukaansa voitaisiin ratkaista. Olen asiasta samaa mieltä.

Keskustelussa hallitukselle esitettiin epäluottamuslauseet. Hallituksen luottamuksesta äänestettiin keskiviikkona 21. helmikuuta tuloksella 89-73 eli hallituksen työ jatkuu.

Tätä työviikkoa on värittänyt myös Ukrainan tilanne. Tuleehan sodan alkamisesta tällä viikolla 2 vuotta. Keskiviikkona ennen täysistuntoa vietimme hiljaisen hetken kaikille Ukrainan sodassa menehtyneille. Erityisen surulliseksi tulen niiden kaikkien kymmenien tuhansien lasten puolesta, jotka ovat joutuneet kokemaan sodan kauhut ja joutuneet eroon läheisistään.

Eduskunta aloitti keskiviikkona Naton rauhan ajan tehtäviin osallistumista koskevan selonteon käsittelyn. Suomen on tarkoitus osallistua Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen pysyvän miinantorjuntaosaston tehtäviin Itämerellä ja Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen Air Shielding -tehtäviin Romaniassa, Bulgariassa sekä Mustallamerellä. Naton maavoimajoukkoihin ei ole tarkoitus tässä vaiheessa osallistua.

Lähetekeskustelussa päivän täysistunnossa oli myös hallituksen esitys aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lakkauttamiseksi. Työministeri Arto Satonen (kok.) esitteli hallituksen esityksen, jonka tavoitteena on vähentää julkisia menoja ja lisätä työllisyyttä. No näillä ratkaisuillahan tavoitteet eivät täyty, päinvastoin. Valiokunnissa tullaan varmasti käymään vilkasta keskustelua näistä aiheista eri asiantuntijalausuntojen pohjalta.

Torstain täysistunnon kyselytunnilla ryhmämme kysyi Itä-Suomesta. Edustaja Kymäläinen kysyi, mitä konkreettisia toimia hallitus aikoo toteuttaa – ja milloin – tukeakseen Itä-Suomea, joka kärsii Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan seurauksista. Ministeri Rydmanin vastaus ei meitä tyydyttänyt, ja edustaja Kymäläinen jatkoi ”Kiitos sympatiasta. Se tietenkin lämmittää mieltä, mutta nyt me tarvitaan konkretiaa. Nyt me ei tarvita enää työryhmän selvityksiä, me tarvitaan aidosti, oikeasti rahaa”

Käytin itse myös puheenvuoron ja kysyin ministeri Adlercreuzilta, miten EU voisi osallistua paremmin Itä-Suomen tukemiseen ja sain häneltä seikkaperäisen vastauksen. Asiasta on keskusteltu vakavasti EU:ssa ja keinoja varmasti löytyy hän vastasi. Jäämme odottamaan toimia ja erityisesti rahaa.

Kuten varmasti kirjoituksen pituudestakin huomaatte, niin tällä viikolla oli paljon asioita työpöydällä. Kevättä kohden ”vauhti kiihtyy” kuten laulussa lauletaan, mutta ei haittaa sitä varten täällä ollaan.

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen