Kuulumisia eduskunnasta vko 24/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Olen teille päivitellyt aiemmin näitä Helsingin säitä, joten nyt ajattelin kertoa muita luontohavaintoja. Eduskuntatalon katolla pesii joka kesä lokkeja ja näin alkukesästä meitä varoitellaan kulkemasta tietyistä ovista, sillä lokkivanhemmat puolustavat raivokkaasti poikasiaan. Nyt on taas sellainen aika, kun pitää miettiä kulkureitit uusiksi, jotta säilyy mekko siistinä.

Tiistaiaamuna tulin varhain Helsinkiin ja aamiaistilaisuuteen, jossa oli aiheena parempi päihdepolitiikka. Tutkijoiden ja kansanedustajien yhteinen seura Tutkas oli pyytänyt asiantuntevan kattauksen puhujia. Tällä kertaa kuulimme huumeista eri näkökulmista ja mm. käyttöhuoneista.

Eduskunnassa on oma naisverkosto, yli puoluerajojen. Keskiviikkona naisverkosto järjesti infolounaan, jossa oli vieraina KELAn asiantuntijoita ja kuulimme heiltä ajankohtaisista asioista, joita oli runsaasti. Iltapäivällä joimme läksiäiskahvit, sillä eduskunnan pitkäaikainen pääsihteeri Maija-Liisa Paavola jäi eläkkeelle. Uskokaa tai älkää, mutta tämä talo on samanlainen työpaikka kuin muutkin ja työkavereita huomioidaan.

Torstaiaamu alkoi Töölöstä KELAn pääkonttorilta, jossa KELAn tilintarkastajat järjestäytyivät. Palasin tähän pestiin tänä keväänä muutaman vuoden tauon jälkeen uudella innolla.

Täysistunnon kyselytunnilla meillä demareilla oli aiheena liikenneasiat, hallituksen valinnat liikennepolitiikassa ja liikenneinfrastruktuurin kehittäminen. Kollega Savonlinnasta, Anna-Kristiina Mikkonen kysyi liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteelta (ps.):

”Miksi hallitus on ohittanut yhteisesti sovitut ja asiantuntijoiden tärkeäksi katsomat liikennehankkeet?” Aiheellinen kysymys, kun jokainen meistä tietää miten teiden ja siltojen kunto meidänkin alueellamme on heikentynyt vuosi vuodelta. Samaan aikaan korjauslistalle on päässyt kohteita ohi väyläviraston suunnitelmien ja korjausvelka vaan kasvaa. Tässäkin asiassa Suomi maantieteellisesti jakautuu voittajiin ja häviäjiin.

Toinen tärkeä ajankohtaiskeskustelu käytiin lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Kansanedustajien lisäksi keskusteluun osallistuivat liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (r.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) Tätä keskustelua on tarve jatkaa, nyt siihen oli liian vähän aikaa ja tämän totesivat useat kansanedustajat.

Torstaina julkaistiin myös kolumnini ”Hyvä kesä kaikille” Viikko Pohjois-Karjala-lehdessä. Kolumni löytyy täältä kotisivuiltani Blogi-osion alta.

Perjantaina ei nyt poikkeuksellisesti ollut täysistuntoa, joten kotiuduin jo torstai-iltana myöhään junayhteyksien hieman takkuillessa. Näitä takkuiluja on ollut nyt harvinaisen paljoin viime aikoina, niin raide-kuin lentoliikenteessäkin, joten ihan syystä ryhmämme on ollut aktiivinen asian esille nostamisessa. Kyllä ihmisten pitää päästä töihin, muidenkin kuin meidän kansanedustajien ja työmatkoilla pitää pystyä tekemään töitä. Hämmästyttää suuresti, että liikenne- ja viestintäministeriö vetivät tukensa pois viime viikolla rataverkon internet yhteyksien parantamiseksi Itä-Suomessa. Päätös tuli täytenä yllätyksenä niin VR:lle kuin teleoperaattoreillekin, joiden kanssa asiaa on valmisteltu ja osin jo toteutettu. Näin on saatu yhteydet paranemaan niillä alueilla, joissa mastoverkosto on ollut kattava. Nyt tämä työ jää kesken ja netti pätkii junissa jatkossakin.

Viikonloppuna on Siilinkisat Siilinjärvellä. Jos satut paikalle, niin tule tervehtimään. Yritän saada katsojille murua rinnan alle ja samalla seurata vauhdikasta menoa radalla, siellä ei montut menoa haittaa.

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen