Arvoisa lukija
Harvinaisen helteinen viikko takana. Vähän on ukkonen yrittänyt viilentää säätä, mutta vähissä on sateet olleet. Pellot ja metsät jo kaipaavat vettä. Eikä sateet tekisi pahaa ihmisillekään, kun ilmassa leijuu runsaasti erilaisia siitepölyjä.
Maanantaipäivän vietin Tahkolla, jossa meillä oli Maakuntahallituksen kokouspäivä. On tärkeää saada puhua ja kuunnella rauhassa sekä päättäjiä että viranhaltijoita, siksi nämä koko päivän kestävät kokoukset ovat tarpeen.
Tiistain täysistunnossa oli lähetekeskustelussa toinen lisätalousarvio vuodelle 2024. Asiasta käytiin kipakkaa keskustelua ja erityisesti nousi esille maantieteelliset ja asiakohtaiset erimielisyydet. Useampi edustaja eri puolueista kritisoi sitä, miten aivan itäinen Suomi jäi taas kerran vähemmälle panostukselle kuin esimerkiksi muut maan osat. Onneksi listalla oli sentään Valtatie viiden, Leppävirta-Kuopio tieosuudelle varattu 180 miljoonaa euroa.
Keskustelun päätteeksi asia lähetettiin valtiovarainvaliokuntaan, joka laatii asiasta mietinnön. Samassa istunnossa käytiin myös lähetekeskustelu hallituksen esityksestä, jossa esitetään valtioneuvoston lainanottovaltuutta lisättäväksi 170 miljardista eurosta 205 miljardiin euroon. Näihin asioihin siis palataan vielä.
Päivään mahtui myös puolustusvaliokunnan vierailu ilmailu- ja avaruusyritys ReOrbittiin, jonka erityisalaa ovat mm. erilaiset satelliitit. Mielenkiintoinen vierailu.
Keskiviikkona valiokuntatyön välillä meillä oli edustajakollega Markku Eestilän (kok) kanssa tapaaminen Pohjois-Savon maakuntajohtaja Tytti Määtän kanssa. Illalla kokoustimme SDP:n mielenterveystyöryhmän kanssa erityisenä aiheena mielenterveyden erikoissairaanhoito ja sen kehittäminen.
Meillä on usein aamuisin erilaisia yhteisiä tapaamisia yritysten tai järjestöjen kanssa. Tämän viikon keskiviikkona tapasimme Greenpeacen ja Suomen Luonnonsuojeluliiton ihmisiä. Aiheena meillä oli valtion vanhojen metsien suojelu. Kävimme hyvää ja rakentavaa keskustelua luonnonsuojelun ja metsätalouden näkökulmista, haimme eri vaihtoehtoja ratkaista haasteet, jotka tähänkin aiheeseen liittyvät. Tämä oli hyvää taustakeskustelua, sillä valtioneuvoston maaseutupoliittista selontekoa valmistellaan paraikaa ja se tulee käsittelyyn kesäkuussa.
Torstaina vieraana oli KOVA ry eli Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat ry. Heidän kanssaan kävimme keskustelua tulevaisuuden asuntopolitiikasta ja nykyisen hallituksen leikkausten ja rajausten tuomista haasteista pienituloisten asumisvaihtoehtoihin. Tulevaisuus ei näytä kovin hyvältä.
Meidän työviikkomme kohokohtia on torstainen kyselytunti, jossa opposition tehtävä on kysyä ja haastaa hallitusta. Tällä viikolla meidän demareiden kysymys liittyi EU-asioihin, ajankohtainen aihe näin EU vaalien kynnyksellä. Edustajakollegani Maria Guzenina kysyi, ”Unkari on kohta nousemassa puoleksi vuodeksi EU:n puheenjohtajamaaksi, jos asialle ei tehdä jotain. Puheenjohtajana sillä on suuret mahdollisuudet sabotoida Ukrainan auttamista ja muutenkin pyrkiä heikentämään Euroopan unionia Kremlin pelikirjan mukaisesti.
Hyvä pääministeri, kysyn nyt teiltä, Suomen EU-politiikan johtajalta: aiotteko toimia sen eteen, ettei Unkarista tule Euroopan unionin puheenjohtajamaata juuri nyt, Ukrainan kriittisellä hetkellä?” Napakka keskustelu tästäkin saatiin aikaan. Eikä pääministeri Orpo pitänyt mahdottomana, että asiaa pohditaan vakavasti sekä meillä että EU tasolla. Tukea Ukrainalle piti kaikki puolueet ensiarvoisen tärkeänä, sillä se on vahvasti osa myös meidän turvallisuuttamme.
Iltakin meni vielä kokoustaessa Alkon hallintoneuvostossa.
Tämän melko touhukkaan viikon päättää pari EU-vaalitilaisuutta, kun menen Dimitri Qvintuksen kanssa Iisalmen torille tänään perjantaina klo: 18.00 ja lauantaina Kuopion torille klo: 10.30. Tervetuloa juttusille. Muistakaahan käydä äänestämässä, ennakkoäänestysmahdollisuus on ensi tiistaihin asti.
Pidetään yhteyttä
Tuula Väätäinen
Jaa tämä artikkeli