Kuulumisia eduskunnasta vko 14/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Tämä on ollut pääsiäispyhien jälkeen lyhyt, mutta hyvin raskas viikko. Järkyttävä Vantaan kouluampumistapaus sai meidät kaikki täällä eduskunnassa hyvin surulliseksi. Arjen perustyö tuntui hetken aivan turhalta tuon tapahtuman aiheuttaman tunnepaineen alla. Mutta silti oli vaan tartuttava työhön, ei unohtaen tapahtunutta, vaan pohtien mitä me Suomen korkeimmat päättäjät voisimme tehdä toisin, että lapsemme ja nuoremme voisivat paremmin. En osaltani aio tätä unohtaa.

Eduskunnan lähetekeskustelussa oli tiistaina hallituksen lisätalousarvioesitys vuodelle 2024. Asian esitteli eduskunnalle valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.).  Lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan muun muassa itärajan esteen rakentamisen nopeuttamista, kohdennettuja toimia rakennusalan tilanteen helpottamiseksi ja lisätukea Ukrainalle. Vuoden 2024 lisätalousarvioesityksessä määrärahatarve kasvaa vajaat 0,2 miljardia euroa. Samaan aikaan varsinaiset tulot vähenevät 1,3 miljardia euroa, syynä valtionvarainministeriön väärä arvio tulokertymästä joulukuulta 2023. Nämä yhdessä lisäävät valtion nettolainanoton tarvetta lähes 1,5 miljardilla eurolla. Valtion nettolainanotoksi arvioidaan kokonaisuudessa noin 12,9 miljardia euroa vuonna 2024. Ei hyvältä näytä.

Lähetekeskustelun jälkeen asia lähetettiin valtiovarainvaliokuntaan ja tähän varmasti palataan myöhemmin. 

Keskiviikkona täysistunnossa Eduskunta keskusteli Suomen tärkeimmistä EU:n avaintavoitteista seuraavalle vaalikaudelle 2024–29. Suomi pyrkii vaikuttamaan EU:n strategiseen ohjelmaan, josta EU-maiden johtajat päättävät kesäkuun Eurooppa-neuvostossa europarlamenttivaalien jälkeen sekä tulevan komission työohjelmaan. Myös me sosialidemokraatit lausuimme oman näkemyksemme aiheesta. Tässä linkki meidän ryhmäpuheenvuoroomme, jonka piti Maria Guzenina.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_29+2024+3.aspx#14.21Guzenina

Torstaina kyselytunnilla ryhmämme nosti erityisen tärkeän aiheen esille, SOTE palvelut ja erityisesti sairaalaverkko selvityksen ehdotukset. Ilmaisimme huolemme sote-palveluihin ja sairaalaverkkoon kohdistuvista leikkauksista.  Totesimme, että ”sote-uudistusta ei näistä päätöksistä enää voi syyttää, kun hallitus itse leikkaa sotesta toista miljardia euroa”.  Hyvinvointialueilla on tällä hetkellä erittäin vaikea taloudellinen tilanne, ja monet niistä hakevat suuria säästöjä niin nopealla aikataululla, että se herättää huolta terveyspalveluidemme tilasta.

Ryhmäpuheen pitäjä Aki Linden oli erityisen huolissaan siitä, uhkaako useita keskussairaaloita monien toimintojen lopettaminen. Pelkäämme, että lakkautettavia palveluja ympäri maata olisivat muun muassa ympärivuorokautinen leikkaustoiminta, synnytysyksiköt, tehohoito ja yhteispäivystysten sulkeminen. Keskustelu kävi salissa kiivaana ja hallitus puolusteli ja selitteli ratkaisujaan. Voit lukea alta olevasta linkistä lisää. Työpäivä päättyi iltasella vielä Alkon hallintoneuvoston kokoukseen.

Perjantaina täysistunnossa käsittelyssä oli sekä hallituksen esityksiä, mutta myös useita kansalaisaloitteita, jotka koskivat polttoaineveron kohtuullistamista, Dieselin käyttövoimaveron poistoa ja autoilun elvytyspakettia.

Tällä viikolla keskustelutti myös Orpon hallituksen kova kiire saada ns.lakkolait valmiiksi. Työ-ja tasa-arvovaliokunta perui ulkomaan matkansa, perustusvaliokunta istui pääsiäispyhinä ja virkamiehet tekevät viikonlopputöitä saadakseen mietinnöt valmiiksi. Samaan aikaan pääministeri sanoo, ettei asialla ole kiire ja edetään normaaliin eduskunnan tapaan. Ken uskoo.

Haluan siteerata tähän loppuun varapuhemies Paula Risikon sanoja, jotka hän lausui eduskunnassa keskiviikkona hiljaisen hetken aluksi. Minusta näihin sanoihin kiteytyy paljon.

Emme tunne näitä lapsia, mutta voimme ajatella ja toimia Eino Leinon sanoin: 

en tiedä alkuasi,

en aavista loppuasi,

mutta kumpikin on minun sydämessäni

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen