Kuulumisia eduskunnasta vko 26/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Tämä juhannuksen jälkeinen helteinen viikko on ollut poikkeuksellinen monella tapaa. Harvoin meillä on täysistuntoja maanantaisin, mutta tällä viikolla näin oli. Näyttää vahvasti siltä, ettei tämä viikko jää tämän istuntokauden viimeiseksi, vaan jatkamme töitä heinäkuun puolelle.

Maanantaina kävimme täällä eduskunnassa tärkeän ajankohtaiskeskustelun yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä. Keskustelu käytiin keskustelualoitteen pohjalta, jonka ensimmäisenä allekirjoittajana oli ryhmämme puheenjohtaja Tytti Tuppurainen. Aloitteessa muistutetaan, että Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Tuppurainen toivoi esittelypuheenvuorossaan, että kaikki poliittiset toimijat sitoutuisivat periaatteisiin ihmisten yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä. Koko esityksen voit lukea tästä alta.

Lue keskustelualoite (KA 17/2024) kokonaisuudessaan​

Jos joku olisi muutama vuosi sitten sanonut, että täällä eduskunnassa me käsittelemme tällä viikolla kahta tärkeää esitystä ns. rajalakia ja DCA-sopimusta, olisi se tuntunut jo ajatuksena hullulta, mutta maailmantilanne on muuttunut ja nyt olemme näiden ratkaisujen edessä. Molemmat esitykset ovat olleet ja tällä hetkellä ovat yhä eduskunnan valiokuntien käsittelyssä ja tulossa isoon saliin päätettäväksi.

Keskiviikon kokouksessa eduskunnan puolustusvaliokunta puolsi asevelvollisuuslain muutosta, jolla rajajoukkoihin sijoitettuja reserviläisiä voidaan aiempaa nopeammin kutsua Rajavartiolaitoksen avuksi esimerkiksi välineellistetyn maahanmuuton torjuntaan. Valiokunta oli yksimielinen mietinnössään. Tästä alta voit lukea aiheesta tarkemmin.

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Puolustusvaliokunta-Rajan-reservilaisista_26062024.aspx

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puolsi Yhdysvaltojen kanssa tehdyn puolustusyhteistyö- eli DCA-sopimuksen hyväksymistä. Valiokunnan yksimielinen mietintö hallituksen esityksestä valmistui torstaina. Linkistä voit lukea lisää

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Ulkoasiainvaliokunta-puoltaa-DCA-sopimuksen-hyv%C3%A4ksymista_27062024.aspx

Perjantain täysistunnossa oli käsittelyssä ja äänestyksessä monia asioita, mutta ns. rajalaki ei sinne ehtinyt. Tähän palataan todennäköisesti ensi viikolla, kun valiokuntien työ sen sallii.

Seuraavan kerran kirjoitan teille kuulumisia eduskunnasta viikolla 36, kun eduskunnan istuntokausi pyörähtää taas käyntiin. Kesäajan kuulumisia päivittelen someen. Oikein mukavaa ja rentouttavaa kesää teille kaikille.

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen