Arvoisa lukija
Vilkas viikko alkaa olla lopuillaan. Maakunnan maanantain vietin yhdessä kaupungin muiden valtuutettujen kanssa talousseminaarissa. Illaksi lensin jo Helsinkiin, sillä tiistaina oli paljon tärkeitä asioita työpöydällä.
Eduskunta kävi lähetekeskustelun valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta tiistaina. Asian esitteli eduskunnalle ulkoministeri Elina Valtonen (kok.), joka kiitti aluksi parlamentaarista seurantaryhmää arvokkaasta panoksesta selonteon laatimiseen.
Esittelypuheenvuorossaan Valtonen totesi, että selonteossa arvioidaan Suomen muuttunutta ulko- ja turvallisuuspoliittista toimintaympäristöä ja esitetään ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme painopisteet ja tavoitteet uudella aikakaudella. Näistä asioista olemme hyvin yksimielisiä yli puoluerajojen
Lähetekeskustelun jälkeen selonteko lähetettiin ulkoasiainvaliokuntaan, jolle hallintovaliokunta ja puolustusvaliokunta antavat lausunnon.
Tiistaina oli pitkä työpäivä, joka loppui oman ryhmämme vaihtoehtobudjetin laadintaan. Säästöjä sisältävä, mutta oikeudenmukaisemmin leikkaava ja samalla kasvua tukeva esitys vaatii mietintää ja laskemista, mutta kyllä se sieltä syntyy.
Olin keskiviikon Upinniemessä tutustumassa merivoimiin. Tapaaminen oli osa UTP-seurantaryhmän valmistautumista ulko -ja turvallisuuspoliittisen selonteon käsittelyä. Mielenkiintoinen paikka.
Samaan aikaan eduskunta kävi lähetekeskustelun hallituksen esityksestä paikallisen sopimisen edistämiseksi. Työministeri Arto Satonen (kok.) piti esittelypuheenvuoron.
”Nyt käsiteltävänä olevalla hallituksen esityksellä ehdotetaan muutettavaksi useita eri työelämän lakeja. Kysymys on paitsi joustavuuden ja tehokkuuden lisäämisestä myös ennen kaikkea oikeudenmukaisuudesta” No tämähän ei pidä ollenkaan paikkaansa ja sen meidän ryhmämme työelämäosaajat avasivat hyvin eduskunnalle usean edustajan voimin. Tämä uudistus on toteutuessaan työelämän taksiuudistus, joka on kallis, toimimaton ja lisää turvattomuutta sekä epäoikeudenmukaisuutta työmarkkinoille.
Lähetekeskustelussa käytettiin 77 puheenvuoroa. Keskustelun päätteeksi asia lähetettiin työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunta antaa lausunnon. Lait on ehdotettu tulemaan voimaan ensi vuoden alusta.
Torstai aamu alkoi tapaamisella Rakennusliiton asiantuntijoiden kanssa. Aiheena oli harmaantalouden torjunta, työperäinen hyväksikäyttö ja paikallinen sopiminen. Oli järkyttävää kuulla miten rakennusalan urakoita ketjutetaan ja pahimmillaan ketjun viimeinen tekijä ei hyödy urakasta mitenkään. Onneksi suurin osa yrityksistä toimii rehellisesti ja lakien mukaan, mutta nämä filunkifirmat pitää saada kuriin.
Ennen iltapäivän kokouksia kävimme puolustusvaliokunnan perinteisellä tapaamisella Tasavallan presidentin luona. Yhteys toimii ja viestit kulkee.
Eduskunnan kyselytunnilla torstaina keskusteltiin mm. ammatillisen koulutuksen leikkauksista, hallituksen työllisyystoimista ja metsien suojelun korvauksista.
Kyselytunnin ensimmäisen tärkeän kysymyksen esitti Pia Hiltunen (sd.):
”Hallitus on ensi vuoden budjetissa ajamassa 120 miljoonan euron leikkausta ammatilliseen koulutukseen. Asiantuntijatahojen laskelmien mukaan leikkaus voisi merkitä jopa 1 600 opettajan vähennystä tai yli 11 000 opiskelupaikan menetystä.”
”Oletteko todellakin sitä mieltä, että hallituksen on varaa toimillaan heikentää koulutustasoamme ja tätä kautta tulevan talouskasvun perustaa?”
Kysymykseen vastasi opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) siirtäen keskustelun perusopetuksen panostuksiin.
Torstai ilta päättyi Metsäteollisuus Ry:n tilaisuuteen, jossa oli hyvä kuulla metsäalan ajankohtaisista asioista ja vaihtaa mielipiteitä asiantuntijoiden ja päättäjien kesken.
Perjantaina täysistunnossa lähetekeskustelussa oli lakialoite toimeentulotuesta annetun lain muuttamisesta. Asia etenee valiokuntiin.
Työviikko ei pääty tänään, sillä minulla on ilo ja kunnia päästä pitämään juhlapuhe kaivosalan retkeilypäiville huomenna lauantaina Kuopion Rauhalahteen. Sunnuntain rauhoitan läheisille.
Pidetään yhteyttä
Tuula Väätäinen
Jaa tämä artikkeli