Kuulumisia eduskunnasta vko 25/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Keskikesän juhla lähestyy ja meillä eduskunnassa työtahti kiihtyy. Täysistuntojen aikaraja klo: 22.00 on poistettu, joka tietää sitä, että istunnot saattavat venyä tällä viikolla pitkään. Onneksi kesäyöt ovat valoisia.

Maanantai alkoi hyvinvointialueen valtuustolla, jossa käsittelyssä oli mm. palveluverkkouudistuksen ensimmäinen vaihe. Vilkasta oli keskustelu. Käytin itse kriittisen puheenvuoron suunnitelmista lisätä palvelusetelien käyttöä hyvinvointialueella ja samalla otin kantaa siihen, miten oman henkilöstön puolesta on tehtävä töitä ja pidettävä palvelut ns. omissa käsissä.

Tiistaina eduskunnassa oli edessä koko kevään valmisteltu iso asia eli rajaturvallisuuslaki ja sen käsittely. Saimme perustuslakivaliokunnan lausunnon asiasta. Tästä alla olevasta linkistä voit lukea lisää tästä perin vaikeasta ja monisyisestä asiasta.

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Perustuslakivaliokunnan-lausunto-ns.-kaannytyslaista-valmistui.aspx

Asian käsittely siirtyy nyt hallintovaliokunnan käsittelyyn ja sieltä mahdollisesti vielä takaisin perustuslakivaliokuntaan. Ennen täysistuntokäsittelyä ryhmät tekevät päätökset miten tähän suhtautuvat, niin me sosialidemokraatitkin. Jotta tämä poikkeuslaki tulisi voimaan tarvitsee se taakseen 5/6 osan enemmistön kansanedustajista.

Toinen hankala asia käsiteltiin myös tiistaina, eli lakiehdotus työttömyysturvalain muuttamisesta, joka oli toisessa käsittelyssä eduskunnan täysistunnossa.

Hallituksen esityksessä ehdotettiin ansiopäivärahan porrastusta niin, että päiväraha pienenisi työttömyyden pitkittyessä. Esityksessä ehdotettiin myös, ettei palkkatuettu työ enää kerryttäisi työssäoloehtoa ja että tietyistä ikään liittyvistä työttömyysturvan poikkeuksista luovuttaisiin. Hallituksen esityksen tavoitteena on yksinkertaistaa työttömyysturvajärjestelmää, lisätä työllisyyttä ja vahvistaa julkista taloutta. Nämä tavoitteet eivät kyllä tule täyttymään lähimainkaan näillä päätöksillä, päinvastoin odotettavissa on toimeentuloasiakkaiden lisääntyminen.

Asia käsiteltiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta. Mietintöön sisältyi lakiehdotusten hylkäämistä esittäviä vastalauseita, joten eduskunta äänesti lakiehdotuksen hyväksymisestä. Äänin 93-77 hallituksen esitys voitti ja työttömät hävisi. Laki tulee voimaan syyskuun alusta.

Samana päivänä vasemmistoliiton, vihreiden ja sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmät jättivät eduskunnan keskuskansliaan yhteisen välikysymyksen elinkeinoministeri Rydmanin asemasta. Tätä asiaa käsiteltiin torstain täysistunnossa.

Keskiviikkona saimme myös valtiovarainvaliokunnan mietinnön hallituksen esityksestä vuoden 2024 toiseksi lisätalousarvioksi. Valiokunta ehdotti mietinnössään, että eduskunta hyväksyy hallituksen toisen lisätalousarvioesityksen pienin teknisin muutoksin. Mietintöön jätettiin neljä vastalausetta. Tästä alta voit lukea tarkemmin aiheesta.

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/valtiovarainvaliokunnan-mietinto-vuoden-2024-toisesta-lisatalousarviosta-valmistui.aspx

Tällä viikolla on meitä kansanedustajia kuten varmasti meitä kaikkia suomalaisia puhututtanut väkivalta Oulussa. Väkivalta maahanmuuttajataustaisia ihmisiä kohtaan. Äärioikeistolainen retoriikka on muuttunut teoiksi ja nyt on korkea aika nostaa tämä julkiseen keskusteluun. Me demarit olimme tässä aloitteellisia ja vaadimme yhteisen keskustelun aiheesta täällä eduskunnassa ennen kesälomien alkua.

Vaikka viikko on ollut kiireinen ja raskaskin, niin nyt laskeudumme hetkeksi keskikesän juhlan juhannuksen viettoon. Olkoon se sinulle lempeä, täynnä valoa ja iloa.

Ensi viikolla, heti maanantaina eduskunnan työt jatkuu ja lomailu saa odottaa kuun vaihtumista.

Pidetään yhteyttä.

Tuula Väätäinen