Kuulumisia eduskunnasta vko 9/2024

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Minä pidän maanantaipäivistä, kun saan perehtyä paikallisiin asioihin ja tavata ihmisiä, jotka puhuvat samaa kieltä. Tämän viikon maanantaina kokoontui maakuntahallitus ja iltapäivällä me alueen kansanedustajat tapasimme Kuopion kaupungin johtoa ja ymmärsimme hyvin toisiamme.

Eduskunta kävi täysistunnossa tiistaina lähetekeskustelut hallituksen esityksistä koskien rajavartiolain, metsästyslain muuttamista sekä Tenojoen vesistön kalastussäännön korvaamista. Esityksessä metsästyslain muuttamisesta ehdotetaan muutettavaksi metsästyslakia siten, että yöammuntaa varten tarkoitettuja tähtäyslaitteita, jotka elektronisesti suurentavat tai muuttavat kuvaa, voitaisiin käyttää villisian metsästyksessä. Esityksen tavoitteena on tehostaa villisian metsästystä afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämiseksi. Tämä esitys on osoitus siitä, että lainsäädännöllä voidaan löytää hyvin yksinkertainen arkinen ratkaisu laajaankin ongelmaan.

Olin valmistellut yhdessä Suomen perhe- ja pariterapiayhdistys ry:n kanssa jo usean viikon ajan ”Perheet mukaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin” tilaisuutta täällä eduskunnassa. Tiistaina illansuussa tämä tilaisuus järjestettiin. Saimme kuullaksemme aivan upeat luennot ja hyvät keskustelut. Paikan päällä ja netissä linjojen päässä oli aktiivinen yleisö. Koko live tilaisuus on katsottavissa FB poliitikko sivuillani, jos kiinnostaa.

Keskiviikkona olimme puolustusvaliokunnan matkalla Tikkakoskella, josta palasimme juuri sopivasti torstaina olevaan täysistuntoon, jossa kyselytunnilla SDP nosti esille yritysvastuudirektiivin. Edustaja Guzenina (sd.) kysyi pääministeri Orpolta, miten on mahdollista, että huolimatta laajasta yritysmaailman, kansalaisjärjestöjen ja oikeusoppineiden tuesta Suomen hallitus on viimeiset viikot vastustanut direktiiviesityksen läpimenoa. Nykyistä hallitusta esityksen ryhmäkanne osuus hiertää, joten he eivät aio edistää asiaa myöskään EU tasolla. Tämä on erittäin harmillista.

Illalla me Savo-Karjalan kansanedustajat tapasimme vielä Kuopion ja Pohjois-Karjalan kauppakamareiden edustajia.

Perjantai oli juhlallinen päivä, kun eduskunnassa uusi 13. Presidentti Aleksander Stubb asetettiin virkaansa. Vaikka tilaisuus on ulkoisesti melko koruton, niin puheet ja perinteet tekevät siitä ikimuistoisen. Harvoinhan tällaista omalle kohdalle sattuu.

Hyvää maaliskuun ensimmäistä viikonloppua.

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen