Kuulumisia eduskunnasta vko 51/2023

Ajankohtaista

Arvoisa lukija,

tämän viikon aloitti meidän oman Jutan vierailu Pohjois-Savossa. Kuulijoita oli suuri joukko paikalla ja sanoma presidenttiehdokkaallamme oli selvä, ”ketään ei jätetä”. Oma näkemykseni Jutan kyvyistä hoitaa maan johtajan tehtävää vain vahvistui, vaikka en  ole sitä aiemminkaan epäillyt.

Valtion vuoden 2024 talousarvion ainoa käsittely alkoi  13. joulukuuta  yleiskeskustelulla.  Tämän jälkeen jokaisesta pääluokasta käytiin perusteellinen keskustelu ja kaikista kansanedustajien tekemistä muutosehdotuksista äänestettiin tämän viikon tiistaina. Olimme Savo-Karjalan edustajat yhdessä ja erikseen tehneet useita esityksiä ja aloitteita alueemme tärkeistä hankkeista, mutta valitettavan moni niistä ei edennyt eduskuntasalia pidemmälle.

Istuntokausi on saatu tältä vuodelta päätökseen. Pääsimme aloittamaan kauden hieman myöhässä, kun hallitusneuvottelut venyivät ja hallituksen työ pääsi käyntiin vasta syksyllä, ja osittain siitä syystä lainsäädäntötyö ruuhkautui tähän loppuvuoteen. Syksyä ja alkutalvea on työssämme leimannut kiireen lisäksi, epävarmuus ja jopa epäluottamus. Muutamien valiokuntien työ on ollut raskasta ja jopa repivää. Ulospäin tämä on näkynyt niin ammattiyhdistysliikkeen liikehdintänä, puheiden kärjistymisenä kuin puolueiden yhteistyön vähenemisenäkin. Pahaa pelkään, ettei tuleva vuosi tilannetta helpota, jos hallituksen linja ei muutu.

Savo-Karjalan kansanedustajat valitsevat vuosittain yhteyshenkilön hoitamaan yhteisiä tapaamisia ja muuta yhteydenpitoa alueellamme. Ensi vuoden alusta tehtävää hoitaa varkautelainen toveri Timo Suhonen.

Tämä kirje teille on nyt viimeinen kirje tänä vuonna. Lainsäädäntötyö täällä eduskunnassa jää tauolle ja palaamme helmikuun 6.päivä takaisin tämän työn pariin. Eli kuulumisia täältä eduskunnasta saatte taas viikolla 6.

Poliittinen työ ei kuitenkaan nyt taukoja kaipaa, sillä presidentinvaalit haastaa meitä työhön, ihan jokaista. Olethan sinäkin mukana, vaikka pienelläkin panoksella. Puhuminen ehdokkaan puolesta ei maksa mitään ja on hyvin tehokas tapa saada tuloksia.

Ensin kuitenkin nautimme joulurauhasta ja kun uusi vuosi on otettu iloisesti vastaan, on reipas vaalityö edessä.

Lämmin kiitos juuri sinulle hyvästä yhteistyöstä ja tuesta tänäkin vuonna 2023

Hyvää joulua ja toivoa tulevaan vuoteen 2024

Tuula Väätäinen