Kuulumisia eduskunnasta vko 50/2023

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Työviikko alkoi Kuopiossa paikallisissa puuhissa, päätyen tämän vuoden viimeiseen kaupunginvaltuuston kokoukseen. Kun tiistaina tulin Helsinkiin, niin lunta oli satanut tännekin ja koko viikon on tupruttanut lisää. Lumi tuo valoa tähän vuoden pimeimpään aikaan, mutta vähempikin riittäisi.

Tällä viikolla on istuttu täysistuntosalissa oikein urakalla ja pitkään. Valtion vuoden 2024 talousarvion ainoa käsittely alkoi keskiviikkona yleiskeskustelulla koko talousarvioehdotuksesta. Käsittelyn pohjana toimii valtiovarainvaliokunnan budjettimietintö. Yleiskeskustelussa pidettiin keskiviikkona eduskuntaryhmien ryhmäpuheenvuorot. Loppuviikko onkin mennyt talousarvioaloitteiden käsittelyssä ja niihin liittyvissä äänestyksissä. Hallituksen määräenemmistö jyrää ja opposition aloitteet ja vastaehdotukset kaatuvat, tämä harmittaa.

Työntekijöiden oikeudet nousivat suullisen kyselytunnin pääaiheeksi torstaina. Hallitukselta kysyttiin työmarkkinatoimista. Opposition eduskuntaryhmät kritisoivat hallitusohjelman työlainsäädäntöä koskevia uudistuksia, jotka vaikuttavat esimerkiksi lakko-oikeuteen, irtisanomisoikeuteen ja työehtosopimuksiin. Keskustelu äityi salissa niin värikkääksi ja jopa asiattomaksi hallituspuolueiden taholta, että varapuhemies joutui siihen puuttumaan. Hallitukselta kysyttiin myös fossiilisista polttoaineista ja niiden tuonnin vähentämisestä, investoinneista vihreään siirtymään, itärajan sulkemispäätöksestä sekä kansalaisten turvallisuuden tunteesta.​

Perinteiseen tapaan vuoden viimeisenä kysymyksenä oppositio esitti hallitukselle jouluaiheisen kysymyksen, jonka aiheena oli tänä vuonna porkkanamuotoinen jakeluvelvoite Korvatunturin poroille, jotka ovat ryhtyneet lakkoon. Valtiovarainministeri Purra vakuutti vastauksessaan, että porkkanat kyllä järjestyvät, jos sillä pelastetaan joulu. Jotain inhimillisyyden häivähdystä valtionvarainministeriltä.

Täysistuntojen ja valiokuntien lisäksi meillä oli tällä viikolla mielenkiintoinen etätapaaminen komissaari Ylva Johanssonin ja meidän demarimeppien kanssa aiheesta Suomen itärajatilanne. Rajatilanteemme on hyvin tiedossa ja sitä seurataan tarkasti myös Euroopan unionissa. Tällä viikolla on päätetty sekä avata että sulkea raja ja tämä kuvastaa sitä, että tilannetta on tarkkailtava aktiivisesti ja toimittava ripeästi.

Toinen mielenkiintoinen tilaisuus meillä oli hybridivaikuttamisesta, joka on lisääntynyt ja monimutkaistunut erityisesti maailman konfliktien myötä. Asiantuntijana meillä oli Jukka Savolainen Hybridiosaamiskeskuksesta.

Tällä viikolla kirjoitin Jutalle, presidenttiehdokkaallemme avoimen kirjeen, joka julkaistiin Viikko Pohjois-Karjala lehdessä 14.12. Juttu löytyy Blogi sivulta.

Jutta tulee Kuopioon ensi maanantaina 18.12. tapaamaan meitä, tulethan sinäkin kello 10.00 kauppakeskus Sektorin ala-aulaan.

Kolmas adventti lähestyy ja jouluvalmistelut ovat kiireisimmillään, muistetaan silti myös hieman pysähtyä ja levätä.

Pidetään yhteyttä.

Tuula Väätäinen