Kuulumisia eduskunnasta vko 49/2023

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Työviikon aloitti maanantaina tapaaminen Palvelualojen ammattiliiton aluepäällikkö Jarmo Kosken kanssa. Olipa meillä hyvä tapaaminen, vaikka puheenaiheet eivät helppoja olleetkaan. Nykyisen hallituksen ohjelman vaikutukset palvelualojen työntekijöihin, erityisesti osa-aikaisiin, ovat suorastaan karmeat ja AY-liikkeen yhdessä meidän sosialidemokraattien kanssa on tehtävä kaikkensa, jotta hallituksen suunnitelmat eivät toteudu. #PainavaSyy

Tiistaina eduskunta käsitteli täysistunnossa budjettilakiehdotuksiin liittyviä valiokuntien mietintöjä. Keskustelu jatkui pitkälle yöhön ja käsittelyä jatkettiin täysistunnossa vielä torstaina ja silloinkin pitkään.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöt ja niiden valmistelu on herättänyt paljon julkista keskustelua. Työpaine on ollut kova, asiat vaikeita ja puheenjohtaja Kiuru on joutunut kohtuuttoman paineen alaiseksi puolustaessaan meille sosialidemokraateille tärkeitä asioita. Kaikki tuki tulee antaa valiokunnan sd ryhmälle.

Keskiviikkona juhlimme 106-vuotiasta isänmaatamme eri tavoin. Päivä päättyi presidentti Niinistön viimeistä kertaa isännöimiin linnanjuhliin, joihin saimme puolisoni Timon kanssa osallistua. Arvokas ja samalla lämmin juhla.

Kun juhlat oli juhlittu, niin torstaina työ täällä eduskunnassa jatkui. Hallituksen koulutuspolitiikka ja ​osaamistuloksia mittaavan PISA-tutkimuksen tulokset puhututtivat eduskunnan suullisella kyselytunnilla täysistunnossa. Lähes kaikki eduskuntaryhmät nostivat Suomen osalta laskeneet oppimistulokset oman kysymyksensä aiheeksi. Opposition eduskuntaryhmät kysyivät hallitukselta muun muassa, olisiko hallitus valmis perustamaan parlamentaarisen työryhmän, jonka avulla heikentyneet tulokset saataisiin nousemaan. Opetusministeri Henriksson vastasi tähän kysymykseen myöntävästi, joten tätä jäämme odottamaan.

Oppositio kysyi hallitukselta myös lukutaidon heikkenemisestä ja siitä, miten varmistetaan, ettei oppilaiden lukutaito heikkenisi entisestään. Myös oppilaiden matkapuhelinten käyttö kouluissa nostettiin esille. Puheissa oli myös tärkeä näkökulma perheiden tukemisesta osana lasten ja nuorten koulutuspolkua. Kaikki vastuu oppimisesta ei ole vain kouluilla, myös varhaiskasvatus ja perheiden tuki on tärkeää.

Kuntien valtionosuuksien leikkaukset ja niiden vaikutukset koulutukseen huolestuttivat opposition edustajia. Vaikka hallitus lisääkin rahaa perusopetukseen, on valtionapujen suuret leikkaukset kunnille vesittämässä tätä lisärahoitusta. Siis sama talouden tilkkupeitto, jolla pitäisi peittää kulut, mutta kylmänä on joko pää tai varpaat.

Perjantaina tapasimme heti aamusta SITRAn väkeä, uusi yliasiamies Atte Jääskeläisen kutsusta. Pohdimme mm.  ratkaisuja, joilla Suomi voisi datan avulla parantaa tuottavuutta ja säästää terveydenhuollon kustannuksissa, kehittää demokratiaa ja vahvistaa luonnon kantokykyä. Samalla mietimme, mihin asioihin Suomen on hyvä varautua, jotta tulevillakin sukupolvilla on työtä ja hyvinvointia. Tärkeitä aiheita kaikki.

Oikein hyvää toista adventtia.

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen