Kuulumisia eduskunnasta vko 48/2023

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Tällä viikolla tuli kuluneeksi 100 vuotta presidentti Mauno Koiviston syntymästä. Tämän kunniaksi pikkuparlamentin edessä paljastettiin veistos ”Välittäjä” jonka on suunnitellut Kirsi Kaulanen. Yksi aikakausi on taas saanut arvoisensa päätöksen.

Maanantaina vierailimme muiden kansanedustajien kanssa Sukevalla. Kävimme tutustumassa Sukevan vankilaan, joka on iso työllistäjä paikkakunnalla. Saimme kuulla muun muassa, että vanginvartijoista on pulaa ja mietimme siihen yhdessä ratkaisuja.

Tiistaina Eduskunta kävi täysistunnossa lähetekeskustelun hallituksen esityksestä vuoden 2024 talousarvioesityksen täydentämisestä (HE 86/2023, PDF).

Esityksessä ehdotetaan valtion ensi vuoden tuloarvioon 76 miljoonan euron lisäystä ja määrärahoihin 48 miljoonan euron vähennystä. Yhteensä täydentävä talousarvioesitys vähentäisi valtion budjetoitua nettolainanoton tarvetta 124 miljoonalla eurolla.

Hallitus esitti lisärahoitusta mm. Ukrainan tukemiseen ja jälleenrakentamiseen.

Esitykseen sisältyi lisäksi sote-uudistukseen liittyviä kustannusten siirtoja sekä joidenkin Kelan etuuksien määrärahojen muutoksia. Yleisen asumistuen määrärahaa ehdotetaan korotettavaksi ja perustoimeentulotuen määrärahaa vähennettäväksi. Määrärahojen muutokset johtuvat siitä, että etuuksiin tehtävien muutosten vaikutukset vuodelle 2024 ovat tarkentuneet. 

Talousarvioesityksen täydentämisen lisäksi lähetekeskustelussa on kolme muuta hallituksen esitystä. Hallituksen esitys kunnan peruspalvelujen valtionosuuksien muutoksesta (HE 87/2023) liittyy talousarvioesityksen täydennykseen ja käsitellään sen yhteydessä.

Lisäksi lähetekeskustelussa on mm. hallituksen esitys väliaikaisen sähköhyvityksen hakemisen määräaikojen muuttamisesta (HE 88/2023)​

Eduskunta keskusteli opposition vaihtoehtobudjeteista täysistunnossa keskiviikkona. Sosialidemokraattisen, keskustan, vihreän, vasemmistoliiton ja Liike Nyt -eduskuntaryhmien vaihtoehtobudjetit käsiteltiin keskustelualoitteina. Ryhmien vaihtoehtobudjettien esittelypuheenvuorojen jälkeen puheenvuoron käytti valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), minkä jälkeen seurasi värikäs keskustelu, jossa ei sanansäilää säästelty, puolin eikä toisin. ​

Keskiviikkona täysistunnossa oli myös neljä toisessa käsittelyssä ollutta lakiehdotusta. Lakiehdotukset koskivat keski- ja suuripäästöisten ajoneuvojen verotusta, ympäristöön vaikuttavia hankkeita, hoitotakuuhun suunniteltua tiukennusta ja ensi vuoden tuloveroasteikkoa. Eduskunta äänesti myös kolmen ensimmäisessä käsittelyssä olleen lakiehdotuksen sisällöstä. Lakiehdotukset koskivat tekijänoikeuslain muuttamista, lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa ja opintotuen muutoksia. Kaikkien lakiehdotuksien sisältö hyväksyttiin äänestysten jälkeen mietinnön mukaisena. Viimeisimmät lakiehdotukset palaavat täysistuntoon toiseen käsittelyyn, jossa päätetään vain lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Ehdotusten ​toinen käsittely on tämänhetkisen tiedon mukaan ensi viikolla. Alla olevista ajankohtaislinkeistä voi katsoa aiheista lisää.

Torstaina kyselytunnilla me sosialidemokraatit nostimme keskusteluun verotuksen ja siihen hallituksen esittämät epäoikeudenmukaiset ratkaisut. Esitimme usean kysymyksen valtionvarainministeri Purralle, miksi pieni- ja keskituloisten verotus esityksessä nousee, mutta suurituloisten laskee. Suoraa vastausta emme saaneet. Purra puhui vain kokonaisveroasteen laskusta ei siitä, miten se jakautuu. Ja sehän ei hallituksen esityksessä jakaudu oikeudenmukaisesti.

Tähän viikkoon on mahtunut paljon äänestyksiä ja keskusteluja tärkeistä asioista. Julkisesti otimme kollega Timo Suhosen kanssa kantaa Pohjois-Savon kohteluun hallituksen budjetissa ja samalla olimme tyytyväisiä siitä, että meidän demareiden vaihtoehtobudjetissa oli maininnat sekä Savo-radasta että pelastusopiston lisärahoituksesta. Me emme ole unohtaneet Itä-Suomea. Nyt odotan mielenkiinnolla paikallisten hallituspuolueiden edustajien ulostuloa asiassa.

Teille jo ennakkokutsuna, ensi viikon lauantaina 9.12.klo: 10.00 alkaen kauppakeskus Sektorin edessä on tarjolla Glögiä ja hyvää seuraa ajankohtaisten asioiden äärellä, Tervetuloa ! ota myös kaveri mukaan.

Tänään on ensimmäinen päivä joulukuuta ja minulla tulee päivälleen 40 vuotta täyteen SDP:n jäsenyyttä. Pitkät kilometrit takana, mutta kyllä on ollut hyvä matka. Taitaa olla nyt juhlan paikka. Tulossa on myös ensimmäinen adventtisunnuntai. Sytytetään ensimmäinen kynttilä ja rauhoitutaan hetkeksi.

Terveisin

Tuula Väätäinen