Kuulumisia eduskunnasta vko 43/2023

Ajankohtaista
#painavasyy

Arvoisa lukija

Tämä yllättävän kylmä viikko alkoi maanantaina Kuopiossa ison vetoomuksen vastaanotolla, kun paikallinen SAK:n väki luovutti meille päättäjille vetoomuksen osana #painavasyy kampanjaansa. Keskustelu oli erittäin vilkasta liittyen hallitusohjelman työelämälakien muutosesityksiin. Erityisesti vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen poistoesitykset tyrmistyttävät minua. Näillä hyviksi koetuilla järjestelmillä on tuettu sekä työssä jaksamista kuin työssä kehittymistäkin. Molemmilla toimilla on ollut työllistymistä ja työssäjaksamista tukevat seuraukset.

Saimme torstaina ulkomaisia vieraita kun Tšekin parlamentin ylähuoneen ulko-, turvallisuus- ja puolustusvaliokunta vieraili eduskunnassa. Valiokunta tapasi kolme eduskunnan valiokuntaa sekä puhemies Jussi Halla-ahon. Puolustusvaliokunnassa keskusteluja hallitsivat kahdenvälisten puolustuspoliittisten yhteistyöasioiden lisäksi Ukraina-tuen jatkonäkymät sekä Suomen Nato-jäsenyyden käytännön vaikutukset Suomen puolustusjärjestelmään.

Torstain täysistunnon kyselytunnilla oli esillä meille tärkeä aihe, erilaiset nuorten hyvinvointiin liittyvät asiat. Valitettavasti Orpon hallituksen säästöpäätökset kohdistuvat nimenomaan nuorempiin sukupolviin ja sitä me emme voi hyväksyä.

Me demariedustajat kysyimme tulevista heikennyksistä ensiasunnon ostajien tilanteeseen, kun ensiasunnon ostajan verovapaus varainsiirtoverosta poistuu vuoden lopussa. Lisäksi ihmettelimme, miksi varainsiirtoveron vapautuksen poistumisesta kerrottiin vasta nyt budjettiriihen jälkeen. 

Keskustelussa moitimme hallitusta myös opintotuen indeksijäädytyksestä, asumistuen leikkaamisesta ja kohtuuhintaisen asumisen alasajosta. Useiden edustajien kysymyksissä hallitukselle oltiin huolestuneita nuorten perheellistymisestä ja syntyvyydestä Suomessa kaiken tämän epävarmuuden keskellä.

Perjantaina puolustusvaliokunta oli kutsuttu Mäntyniemeen tapaamaan tasavallan presidentti Niinistöä. Näitä tapaamisia on säännöllisesti ja hyvä niin. Harmillisesti samaan aikaan oli vierailijaryhmä Sisä-Savosta Ruska-retkellään eduskunnassa. He tapasivat avustajani, sain terveisiä, kiitos niistä. Päivä päättyi vielä puolustuspoliittisiin kokouksiin

Ensi viikolla eduskunnassa on istuntovapaaviikko, joten seuraavat kuulumiset täältä tulevat vasta kahden viikon päästä. Nautitaan loppusyksyn kirpeydestä.

Pidetään yhteyttä.

Tuula Väätäinen