Kuulumisia eduskunnasta vko 42/2023

Ajankohtaista
Stefan Löfven vieraana SDP:n eduskuntaryhmässä 19.102023

Arvoisa lukija

Tämä viikko alkoi haikeissa tunnelmissa. Alkuviikosta minut saavutti suru-uutinen Siilinjärveltä, Teuvo P. Pirhonen oli menehtynyt. Kirjoitin hänestä muistokirjoituksen Uutis-Jouseen. Toinen suru-uutinen tuli 16. päivä, kun kuulimme presidentti Martti Ahtisaaren poisnukkuneen. Eduskunta kunnioitti presidentin elämäntyötä täysistunnossaan tiistaina 17. lokakuuta. Myös kolmas ikävä uutinen saapui, kun entinen kollega Tero Rönni oli yllättäen menehtynyt. Hyvää taivasmatkaa heille kaikille.

Tiistaina täysistunnon lähetekeskustelussa oli hallituksen esitys työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta. Hallitus esittää, että työttömyysturvan 300 euron kuukausittainen suojaosa poistuisi. Suojaosan poistamisen jälkeen soviteltu työttömyysetuus laskettaisiin niin, että puolet kaikesta ansaitusta bruttotulosta pienentäisi sitä työttömyysetuutta, jota kokonaan työttömälle maksettaisiin. Osa-aikatyötä tekeville tämä on erityisen ikävä esitys.

Esityksessä esitetään myös työttömyysturvan omavastuuajan pidentämistä viidestä seitsemään päivään. Lisäksi ehdotetaan, että työttömyysetuuden lapsikorotukset poistettaisiin. 

Lähetekeskustelussa me opposition kansanedustajat kritisoimme etenkin suojaosan ja lapsikorotusten poistamista. Esitimme huolemme, että muutokset heikentävät työttömyysturvaa ja lapsiperheiden asemaa. Lähetekeskustelun jälkeen asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Lakien on tarkoitus tulla voimaan porrastetusti: omavastuuajan pidentämistä ja lomakorvauksen jaksottamista koskevat muutokset tulisivat voimaan 1.1.2024 alkaen, lapsikorotuksen ja työttömyysetuuden suojaosan sovittelun poistaminen tulisi voimaan 1.4.2024 alkaen ja palkansaajan työssäoloehdon muutokset tulisivat voimaan 2.9.2024 alkaen. 

Toinen hallituksen ikävä esitys liittyy asumistukeen. Esityksessä asumistuen korvausprosenttia laskettaisiin nykyisestä 80 prosentista 70 prosenttiin. Lähetekeskustelussa opposition kansanedustajat esittivät huolensa esityksen vaikutuksista etenkin pienituloisten, lapsiperheiden ja opiskelijoiden tilanteeseen. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.4.2024. Muutokset tulevat voimaan sitä mukaa, kun kyseinen tuki tarkistetaan. Omistusasunnon tukien lakkauttaminen on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.9.2024. 

Eduskunnan täysistunnossa käytiin keskiviikkona 18. päivä välikysymyskeskustelu sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalveluista sekä hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamisesta. Keskustan ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättivät välikysymyksen 28. syyskuuta. Kyseessä on Petteri Orpon (kok.) hallituksen ensimmäinen välikysymys.

Myös me demarit osana koko oppositota esitimme omassa puheenvuorossamme epäluottamusta hallitukselle.

Seurasin tiistain ja keskiviikon eduskuntatyötä Tukholmasta, jossa olimme puolustusvaliokunnan matkalla tapaamassa Ruotsin vastaavaa valiokuntaa. On tärkeää vaihtaa kokemuksia ja näkemyksiä eri maiden välillä ja samalla miettiä yhteistyön kehittämistä myös puolustuspoliittisissa asioissa.

Perjantain täysistunnossa äänestimme hallituksen luottamuksesta ja ketään ei varmaan yllätä, että enemmistöhallitus sai 101 – 85 äänestystuloksella eduskunnan luottamuksen jatkaa.

Tähän viikkoon liittyy myös talousarvioaloitteiden teko. Me Savo-Karjalan kansanedustajat teimme paljon yhteisiä aloitteita alueemme hyväksi. Jaettava rahamäärä ei ole iso, joten kaikki aloitteet eivät toteudu, mutta esitykset kertovat tarpeista jotka eivät häviä ja samalla pitävät asiat esillä. Itse allekirjoitin ensimmäisenä aloitteen Sukevan vankilan vanginvartijakoulutuksen aloittamisesta Ylä-Savon ammattioppilaitoksen kanssa, sillä henkilöstöpula Sukevan vankilassa on todellinen. Nostan esille myös Riuttalan museon ja Pelastusopiston rahoitukset, joissa olen allekirjoittajana. Tärkeitä paikallisia tarpeita.

Tällä viikolla tuli hyvin esille se, miten tärkeää on nähdä kauas ja lähelle, ymmärtää isoja ja pieniä asioita samaan aikaan.

Pidetään yhteyttä.

Tuula Väätäinen