Kuulumisia eduskunnasta vko 41/2023

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Tätä talouspainotteista viikkoa onkin jo odotettu. Maanantaina Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti piti kaupunginvaltuutetuille talousarvioinfon, jossa saimme tarkat tiedot kaupungin taloudellisesta tilanteesta ja tulevasta kaupungin talousarviosta vuodelle 2024. Helsingissä taas maan hallitus antoi tiistaina esityksensä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2024.  

Valtion budjetti eli talousarvio on vuosittainen valtion taloutta ja varainhoitoa koskeva suunnitelma. Talousarvio sisältää valtion seuraavan vuoden määrärahat ja tulot. Siinä päätetään tarvittaessa myös alijäämän kattamiseen otettavasta velasta.

Vuoden 2024 talousarvioesityksessä valtion määrärahoiksi ehdotetaan 87,9 miljardia euroa. Tuloiksi arvioidaan 76,3 miljardia euroa. Talousarvioesitys on 11,5 miljardia euroa alijäämäinen eli velkaakin otetaan.

Tätä esitystä käsitellessä täysistunnot ovat venyneet tällä viikolla pitkälle iltaan ja jopa yöhön. Salissa on käyty vilkasta keskustelua budjettiesityksen sisällöistä ja ministerit ovat joutuneet perustelemaan esityksiään aika tiuhaan. Oman puheenvuoroni ja ministerin vastauksen voi käydä katsomassa FB sivuillani.

Tällä viikolla meitä päättäjiä järkytti Itämerellä tapahtunut kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vahingoittuminen. Asiaa tutkitaan, ja olipa syy vahingolle mikä hyvänsä, niin tapaus on huolestuttava. Energian saanti ja tiedon kulku ovat oleellinen osa huoltovarmuuttamme ja näin osa kansallista kokonaisturvallisuutta. Onneksi meillä on keinot varautua, kuten tässäkin tapauksessa, kaasun varmuusvarasto Haminassa takaa viime kädessä kaasun saannin. Sinisilmäisyyteen jatkossakaan ei ole varaa ja kaikkeen pitää varautua, jopa kansainvälisesti.

Torstain kyselytunnilla ryhmämme kysyi hyvin ajankohtaisen kysymyksen liittyen ensiasunnon verovähennysoikeuden poistoon, jota kaavaillaan toteutettavaksi ensi vuoden alusta. Tuntuu perin kohtuuttomalta, millaisten leikkausten kohteeksi nuoremme joutuvat tämän hallituksen päätösten seurauksena. Leikkaukset kohdistuvat niin perustoimeentuloon, opintoihin, harrastuksiin ja nyt myös asumiseenkin. Voisi melkein sanoa, että tämä hallitus on hyvin lapsi- ja nuorisovastainen.

Tähän tapahtumarikkaaseen viikkoon sattui myös järkyttävä terroristijärjestö Hamasin hyökkäys Israeliin. Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan pj Kimmo Kiljunen totesi tilanteesta seuraavasti ja näihin sanoihin on helppo yhtyä.

”Sanotaan, että jos lähdet kostamaan, valmistaudu kaivamalla kaksi hautaa. Väkivalta synnyttää väkivaltaa, joka elää yli sukupolvien. Pahan kierre pitää pysäyttää, jotta israelilaiset ja palestiinalaiset voisivat vihdoin elää rauhassa”,

Torstaina kirjoitin Viikko Pohjois-Karjalaan aiheesta ”Mielenterveys on jokaisen oikeus”, sillä tällä viikolla oli Mielenterveys viikko.  Tämän kirjoituksen voit lukea kokonaisuudessaan täältä ajankohtaisista.

Pidetään yhteyttä.

Tuula Väätäinen