Kuulumisia eduskunnasta vko 40/2023

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Tämä kulunut viikko on ollut vanhusten viikko. Olen lehdistä seurannut miten monilla paikkakunnilla on järjestetty ikäihmisille toimintaa erityisesti tällä viikolla. Mukana on ollut ammattilaisten kanssa suuri joukko vapaaehtoisia mm. ulkoiluttamassa vanhuksia, kahvittelun ja keskustelujen lisäksi. Toivottavasti tästä tulisi tapa muillekin viikoille.

Eduskunnan työviikko alkoi maanantaina taas lähialueilta, tällä kertaa me kansanedustajat vierailimme Keiteleellä. Tapasimme sekä kunnan- että yrityselämän edustajia mm. Wanhan Koulun tallilla ja Keitele Groupissa.

Keskellä viikkoa valiokuntatyön lisäksi tapasimme Varkauden kaupungin johtoa, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntaliiton väkeä sekä saman alueen MTK:n johtokuntia. Kaikilla oli meille edustajille tärkeää sanottavaa. On kiitettävää miten meidän alueen viranomais-, yhdistys- sekä yritysväki aktiivisesti vie yhteisiä asioita eteenpäin. Tapaamispyyntöjä ja taustamateriaalia meille kansanedustajille tulee paljon enemmän kuin monella muulla alueella.

Torstain täysistunnon lähetekeskustelussa aiheena oli kansalaisaloite autoilun kustannuksista. Keskustelu oli värikästä ja erityisesti yleistä ihmetystä herätti kansalaisaloitteen allekirjoittaneiden perussuomalaisten näkemysten muutos polttoaineiden hinnasta, nyt kun hallitusvastuun painava viitta lepää heidän harteillaan.

SDP:n oma aihe kyselytunnilla oli maailman opettajien päivänä 5.10. koulujen ja koulutuksen tilanne.  Kysyimme hallitukselta mm. määräaikaisten opettajien kesäajan toimeentulosta ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon pidentämisestä. Tämä aihe on hiertänyt monissa kunnissa ja käytännöt ovat olleet hyvin moninaiset. Hallitukselta kysyttiin myös koulutuksen eriarvoistumisesta ja aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta. Koulutusaiheiden lisäksi kyselytunnilla keskusteltiin hyvinvointialueiden rahoituksesta ja lähipalveluiden turvaamisesta, ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkattomuudesta, hyvinvointialueiden johtajien palkoista sekä poliisien määrän riittävyydestä.

Torstain ja perjantain osallistuin myös Itä- ja Pohjois-Suomen alueen maakuntaliittojen huippukokoukseen täällä Helsingissä. Saimme kuulla hallituksen keskeisiä ministereitä ja heidän näkemyksiään itäisen ja pohjoisen Suomen tilanteesta ja tulevaisuudesta. Toivottavasti viestintä oli kaksisuuntaista ja saimme myös omat viestimme alueiden toiveista ja haasteista eteenpäin.

Pari sanaa Kuopion pelastusopiston rahoituksesta. Me viisi savolaista kansanedustajaa, Vesa Kallio (kesk.), Laura Meriluoto (vas.), Markku Siponen (kesk.), Timo Suhonen (sd.) ja allekirjoittanut teimme elokuussa yhteisen kirjallisen kysymyksen aiheesta. Kysyimme sisäministeriltä, mitä hallitus aikoo tehdä riittävän pelastajien määrän turvaamiseksi Suomessa ja aikooko hallitus osoittaa rahoituksen Pelastusopistolle tarpeen mukaiseen koulutusmäärän kaksinkertaistamiseen ensi vuodesta alkaen.  Sisäministeri Rantanen toisti vastauksessaan hallitusohjelmaan kirjattua tekstiä, että Helsingin pelastuskoulun toimintaa erityisesti Uudenmaan ja muun Etelä-Suomen tarpeisiin kehitetään. Helsingin pelastuskoulu on ollut Helsingin kaupungin maksamaa toimintaa ja sillä on ollut oikeus kouluttaa pelastajia omaan tarpeeseensa Pelastusopiston opetussuunnitelman mukaan. Rantanen on kuitenkin luvannut Helsingin pelastuskoululle valtion rahoituksen, mikä todennäköisesti edellyttää säädöstasoista puuttumista Pelastusopiston asemaan valtakunnallisena oppilaitoksena sekä pelastusalan koulutuksen rahoituksen jakamista Kuopion lisäksi myös Uudellemaalle.   Rantasen vastaus savolaiskansanedustajien kirjalliseen kysymykseen on kirjattu annetuksi syyskuun puolella.  Tässä on nyt alueellisen edunvalvonnan paikka, jotta Pelastusopiston laadukas toiminta turvataan jatkossakin ja Kuopiossa.

Paljon tähän viikkoon mahtui. Pidetään yhteyttä jatkossakin.

Tuula Väätäinen