Mitä Pelastusopisto rahalla saa ?

Pelastusopiston rahoituksesta on ollut paljon puhetta ja kirjoittelua, hyvä niin. On totta, ettei opisto ilman rahoitusta jää tulevaisuudessakaan, mutta huolta aiheuttaa se, onko se riittävää tarpeisiin nähden.

Pelastajapula on todellinen ja jotta pystymme jatkossa paikkaamaan työntekijävajeen, on koulutuspaikkoja pystyttävä lisäämään reilusti, nyt heti ensi vuodesta alkaen reilulla 200:lla opiskelijalla. Nykyinen rahoitusesitys antaa mahdollisuuden lisäyksiin vain reilun 100 opiskelijan osalta ja senkin liukuvasti. Tällä esityksellä saavutettaisiin tavoite tarvittavista opiskelupaikoista vasta vuonna 2032 ja se on aivan liian myöhään.

Toinen mielenkiintoinen näkökulma on pelastuskoulutuksen taloudellinen ja toiminnallinen tehokkuus tässä kahden yksikön erillisessä mallissa, jossa on pelastusopisto Kuopiossa ja pelastuskoulu Helsingissä. Jos nyt Helsingin pelastuskouluun suunniteltu ylimääräinen rahaesitys olisi annettu Kuopioon, olisi samalla rahalla koulutettu tupla määrä pelastajia, 144 henkilöä, kuin tällä esitetyllä mallilla, siis kustannustehokkaammin.   Pelastusopisto on esittänyt, että pelastuskoulutuksen hallinnollinen vastuu olisi jatkossa Kuopiossa ja koulutusyksiköitä voisi olla kaksi. Toivottavasti tähän ehdotukseen tartutaan, sillä pelastajia tarvitaan koko maahan.

Tuula Väätäinen sd

kansanedustaja Kuopiosta

Julkaistu Savon Sanomat mielipidepalstalla 15.12.2023

Kommentit

Jätä kommentti