Hei Jutta

Kirjoitan sinulle näin julkisesti ensimmäistä kertaa. Olemme tutustuneet toisiimme jo 20 vuotta sitten, 2000 luvun alussa. Meidät molemmat valittiin eduskuntaan vuonna 2003. Istuimme neljä vuotta vierekkäin istuntosalin viimeisellä penkkirivillä, uskon sinun muistavan. Silloin opin tuntemaan sinut Jutta ihmisenä, jolla on harvinainen kyky puhutella kaikkia ympärillä olevia ihmisiä. Olet suora, avoin, aito ja rehellinen ihminen, pesunkestävä sosialidemokraatti.

Olen monesti kertonut tilanteesta, kun kävit eduskunnan puhujapöntöstä pitämässä puheen, jota kuuntelin mielissäni. Palatessasi viereeni istumaan sanoin sinulle ”sinä sitä pääset vielä pitkälle”, remahdit nauramaan ja sanoit ”niinkö arvelet”. Salissa istuneet muut edustajat kääntyivät katsomaan mitä ne ”takarivin taavit” oikein nauraa.

Noista ajoista lähtien olen aina tukenut sinua, kun olet ansaitusti edennyt puolueen puheenjohtajaksi, valtiovarainministeriksi ja komissaariksi. Sinun kanssasi ei koskaan ole tarvinnut kokea olevansa sivussa tai syrjässä, vaan kaikki ovat voineet tuntea kuuluvansa joukkoon.

Komissaarina olet edistänyt tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja kykyä olla armollinen. Arvostan sitä, ettei sinulla ole tapana puhua asioista tai toisista ihmisistä ikävästi. Tapasi käsitellä vaikeita ja huonosti hyväksyttäviä asioita on ratkaisuja etsivää ja korjaavaa. Paha ei korjaannu pahalla, eikä riita lopu riitelemällä, tämän olen ymmärtänyt olevan sinun toimintaasi ohjaava linja. 

Suomen koko itsenäisyyden ajan meidän suomalaisten periaatteena on ollut luoda omien kansalaisten välille suvaitsevaisuutta ja tahtoa auttaa, erityisesti niitä joilla on kaikkein vaikeinta. Maailma ei ole muuttunut kaikille hyväksi paikaksi elää ja siksi ponnisteluja paremman elämän puolesta tarvitaan jatkossakin. 

Suomen presidentit ovat olleet jokainen oman aikansa keskeisiä henkilöitä oman maan ja maailman rauhan tekijöitä. Tämä hetki ja tulevaisuus tarvitsee maiden johtajiin henkilöitä, joille turvallisuuden ja rauhan rakentaminen on keskeinen tavoite tehtävissään.

Suomi tarvitsee presidentin, jonka ajatuksiin mahtuu kaikki poliittiset värit ja jokainen ihminen. Presidentti on koko kansan presidentti ja jokaisella on oikeus odottaa, että valittu presidentti kykene katsomaan avoimesti silmiin puhuessaan.

Olen varma, että sinä Jutta olet näiden vaatimusten mittainen ja olen vakuuttunut, että maailma tarvitsee juuri sinunlaistasi johtajaa, jotta Suomen asema maailman maiden joukossa vahvistuu. Tällä kokemuksella uskon yhä, että ”sinä sitä pääset pitkälle”

Haluan toivottaa sinulle Jutta ja perheellesi lämmintä Joulun odotusta ja voimia vaalikampanjaan sekä hyvää kuutta vuotta.

Terveisin

Tuula

se toinen ”takarivin taavi”

Juttu julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 14.12.2023

Kommentit

Jätä kommentti