Kuulumisia eduskunnasta vko 47/2023

Ajankohtaista

Arvoisa lukija

Tällä viikolla Helsinkiin tuli talvi, lunta ja pakkasta. Tämä on kyllä harvinaista täällä pääkaupungissa näin marraskuussa. Piti kaivaa lämmin toppatakki kaapista.

Työviikko alkoi maakuntavaltuuston kokous- ja seminaaripäivällä Kuopiossa. Hyviä alustuksia eri asioista ympäri maakunnan.

Tiistaita sähköisti täysistunnossa meidän sosialidemokraattien, vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmien välikysymys nuorten tulevaisuudesta, jossa kiinnitettiin huomiota nuorten epävarmoihin odotuksiin mm. tulevasta työelämästä ja toimeentulosta. Välikysymyksessä arvostelimme hallitusta mm. nuorten arkeen ja tulevaisuuteen kohdistuvista leikkauksista. Välikysymyksen ensimmäisen allekirjoittajan, kansanedustaja ja puolueemme varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan hallituksen panostukset nuoriin ovat kosmeettisia verrattuna leikkauksiin, jotka ovat rajumpia kuin muiden väestöryhmien. Hän kuvaili hallituksen päätöksiä ja nuoria koskevia puheita vähätteleviksi ja jopa vastuuttomiksi.

Pääministeri Petteri Orpo esitteli hallituksen vastauksen välikysymykseen ja keskustelu kävi hyvin vilkkaana, jopa puheenvuorojen aikana. Minusta asiattomat välihuudot eivät edistä asioiden etenemistä, eikä varsinkaan lisää eduskunnan eikä sen edustajien arvovaltaa. Välikysymysäänestys oli keskiviikkona. Äänestystulos oli 97 – 76, joten hallitus nauttii yhä eduskunnan luottamusta.

Keskiviikkona täysistunnossa oli toinenkin erityisen tärkeä aihe. Eduskunta keskusteli julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024–27. Keskustelu valtioneuvoston suunnitelmasta käytiin valtiovarainvaliokunnan mietinnön pohjalta. Valiokunnan mukaan Suomen julkisessa taloudessa on pysyvä rakenteellinen menojen ja tulojen epäsuhta ja julkisen talouden velkasuhde on erkaantunut merkittävästi muista Pohjoismaista. Syistä ja seurauksista eri poliittiset ryhmät olivat erimielisiä ja salissa käytiin vilkas ja värikäs keskustelu. Mietinnöstä jätettiin yhteensä neljä vastalausetta, joista äänestettiin perjantaina.

Torstaina kyselytunnilla meidän sosialidemokraattien pääaiheena olivat sosiaaliturvan leikkaukset ja niiden vaikutusarvioinnit. Hallitukselta tivattiin pitääkö hallitus oikeudenmukaisina suunniteltuja leikkauksia, erityisesti kun ne kohdentuvat lapsiin ja nuoriin sekä jo ennalta heikommassa oleviin ihmisiin. Hallituksen vastaukset eivät meitä vakuuttaneet.

Kyselytunnin päätteeksi pääministeri Petteri Orpo avasi eduskunnan puolitoistatuntisen keskustelun rajaturvallisuudesta. Orpo kuvasi täysistunnolle itärajan tilanteen kehittymistä ja Venäjän vaikuttamispyrkimyksiä niin sanotun välineellistetyn maahantulon keinoin.

Pääministeri kertoi hallituksen toimista: rajanylityspaikkojen sulkemisista ja kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä. Pääministeri myös kiitti viranomaisia näiden toiminnasta haastavassa tilanteessa. Hän muistutti Suomen turvallisuusympäristön olleen merkittävässä muutoksessa Venäjän helmikuussa 2022 Ukrainassa aloittaman laittoman hyökkäyssodan johdosta.

”Kansallisen vastauksen pitää olla selkeä ja vahva. Suomeen ei voi vaikuttaa, Suomea ei voi horjuttaa”, pääministeri sanoi. Raja-asemista on auki enää Raja Joosepin asema Inarissa.

Edelliseen aiheeseenkin liittyen otimme Varkautelaisen kollegani Timo Suhosen kanssa kantaa kuluneella viikolla kokonaisturvallisuustilanteeseen Suomessa ja esitimme, että kokonaisturvallisuuskeskus pitäisi saada pian Suomeen ja Kuopioon, osaksi Pelastusopistoa. Tämän idean äiti on Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti, joka on pitänyt asiaa esillä useasti. Myös Pohjois-Savon liitto on edistänyt asiaa omalla hankkeellaan. Ei mennyt kuin hetki, kun tietoomme tuli, että sisäministeri Rantanen esittää lisämäärärahaa, miljoona euroa Helsingin pelastuskoulutuksen aloittamiseen. Kuopion yksikkö ei saisi lisärahoitusta ollenkaan. Taas yksi osoitus siitä, että Itä-Suomi jää huomiotta nykyisen hallituksen toimesta. Me jatkamme silti vaikuttamista.

Työviikko täällä eduskunnassa loppui ”lapset töihin”-päivään. Monenmoista vipeltäjää oli talossa. On tärkeää tietää mitä isät ja äidit tekevät työpäivinään ja miksi töissä käydään.

Pidetään yhteyttä

Tuula Väätäinen