Mielenterveys on jokaisen oikeus

Tällä viikolla on vietetty maailman mielenterveyspäivää teemalla ”Mielenterveys on jokaisen oikeus”. Teemapäivällä on tarkoitus herättää keskustelua siitä, että jokaisella on oikeus yhdenvertaisesti hyvään mielenterveyteen, mutta myös oikeus saada matalalla kynnyksellä tukea ja hoitoa silloin, kun sitä tarvitsee.

Yksi keskeinen sote-uudistuksen tavoitteista on parantaa yhteistyötä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä, kun sama järjestäjä vastaa molemmista. Tavoitteena on päästä puuttumaan ongelmiin ajoissa ja nopeuttaa hoitoon pääsyä, jotta vaivat eivät pahenisi niin, että ne vaativat kallista erikoissairaanhoitoa. Tämän tavoitteen on koskettava myös mielenterveyspalveluita.

Tällä hetkellä monella hyvinvointialueella perusterveydenhuollossa on luvattoman vähän mielenterveyden resursseja ja osaamista.  Mielenterveyden palveluja ei saa pitää yhtään sen vähäpätöisempinä kuin esimerkiksi diabeteshoitajien tai fysioterapeuttien antamaa ohjausta, hoitoa ja kuntoutusta. Pelkät digipalvelutkaan eivät korvaa läsnä olevan ihmisen kohtaamista, vaikeissa elämäntilanteissa on saatava apua – matalalla kynnyksellä ja nopeasti.

Meistä moni osaa seurata omaa verenpainettaan, verensokeria ja unen määrää ja laatua. Mietimme syömisiämme ja käymme hoidattamassa jalkamme ja hampaamme säännöllisesti, mutta miten on mielenterveyden omahoito ? Mielenterveyttä voi jokainen meistä vahvistaa monella tavalla. Olemmeko tähän valmiita ja saammeko tähän tarpeeksi ohjausta, vai pidämmekö mielenterveyttä itsestäänselvyytenä tässä hektisessä maailmassa, ajatuksella että ”kyllä korvienväli kestää”. Ei kannattaisi, sillä aivot ja mieli tarvitsee lepoa, oikeanlaista ravintoa sekä ennen kaikkea kannustavia ja positiivisia tunteita. Tarvitsemme toisia ihmisiä, sillä yksinäisyys ja merkityksettömyys on mielenterveydelle usein pahinta myrkkyä. Omista tunteista pitää voida puhua ja usein olo helpottuu, kun joku kuuntelee, siihen läheinenkin voi riittää. Tässä meillä olisi petraamisen paikka.

Mielenterveydessä ei ole kyse vain yksilöiden vaan koko yhteiskunnan asiasta.

Tuula Väätäinen

kansanedustaja SDP

Julkaistu Viikko Pohjois-Karjala lehdessä 12.10.2023

Kommentit

Jätä kommentti